Dette innholdet er skrevet før 2019 da antall fylkesmannsembeter gikk fra 16 til 10. Informasjonen kan være utdatert.

Storstilt åpning av sauefjøs

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug var det store trekkplasteret da Anna og Frode Forgard inviterte hele bygda til åpning av sitt nye sauefjøs i Åseral.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 14.01.2015

- Gratulerer til Anna og Frode med dette flotte fjøset. Dette viser at man ikke må være redd for å satse på sau i tiden fremover. Slik innledet Sylvi Listhaug sin tale da hun tok turen til Åseral tirsdag formiddag. Ett par hundre sambygdinger hadde også funnet veien til fjøset, sammen med fire representanter fra Fylkesmannen i Vest-Agder, deriblant fylkesmann Ann-Kristin Olsen. De som hadde møtt frem fikk servert den lokale spesialiteten glosteik, mens det var pølser i brød til dem som ønsket det.

Fjøset til Anne og Frode Forgard er et av landets mest moderne, og det er investert store summer i dette, til sammen fire millioner kroner. Det er et bygg på 750 kvadratmeter, med plass til 400 sau. Foreløpig har 200 sau flyttet inn.  Saueholdet i Vest-Agder er på vei oppover etter nedgang fra tidlig på 2000-tallet. Optimismen i næringen er til store glede både for prosjektleder i prosjektet «ny giv i saueholdet i Vest-Agder», Ove Myklebust, og en statsråd som lyttet nøye før hun selv tok ordet i forsamlingen. Myklebust kunne fortelle at det i 2014 var en økning på seks sauebønder og 900 sau, noe som kan høres lite ut, men som gir signaler om at en negativ trend er i ferd med å snu. 

Kjøttet som produseres i fylket, er også av svært god kvalitet, noe Listhaug også fant plass til å si noe om i sin tale.

- Kjøttet fra Vest-Agder ligger helt på toppen av stjernelam-listen, noe som indikerer at kvaliteten på kjøttet som kommer fra sauene i fylket er det beste i landet. Dette inspirerer flere til å satse på sau, og bør gi grunn til enda større optimisme i næringen.

Hun forteller også at satsingen på sauehold er en bevisst satsing fra regjeringen.

- I det siste landbruksoppgjøret vendte vi tilskuddsordningen slik at bøndene ikke lenge skulle få betalt for å ha sau, men for den kjøttmengden og kvaliteten de faktiske produserte. Jeg er optimist, og håper at flere vil satse som Anna og Frode har gjort her, sa Listhaug.


Familien Forgard mottar gaver som gratulasjon for deres nye fjøs. Anna Forgard (f.v), deretter Frode Forgard og deres to sønner.


Mange hadde møtt opp for å få med seg åpningen av sauefjøset, og for å se og høre Sylvi Listhaug på nært hold.

Alle foto: Jørgen Johansen.