Svensk rein beiter på norsk vinterbeite - reineiere ilagt tvangsmulkt

Svensk rein beiter på norsk vinterbeite
Svensk rein beiter på norsk vinterbeite Foto: Statsforvalteren i Trøndelag.

Statsforvalteren er førstelinjetjeneste for reindriften i Norge og det er blant våre oppgaver å sørge for at reindriftslovens bestemmelser blir ivaretatt og at den samiske reindriften er bærekraftig.

Publisert 15.05.2023

Statsforvalteren ved reindriftsavdelingen påla den svenske samebyen Ruvhten å utdrive svensk rein som befinner seg i Femundsmarka, på norsk side av sperregjerdet som går langs riksgrensen mellom Norge og Sverige. Ettersom pålegget ikke ble fulgt opp av Ruvhten så ble samebyen ilagt tvangsmulkt fra og med 10. mai. Som et ledd i oppfølging av pålegg og mulkt ble det gjennomført befaring av områdene fra fly fredag 12.05.2023. Det ble observert et par tusen rein og vi kunne konstatere at reinen ikke var flyttet ut av Norge.

Beitetidsbestemmelser for dette området er regulert i egen forskrift, og denne viser til at det ikke skal være beiting av rein i perioden 1.mai til og med 14 november. Årsaken til dette er å ivareta beitegrunnlaget i området. Fæmunden sijte benytter området som vinterbeite, og er svært avhengig av at lavbeitene ikke blir utsatt for nedbeiting og nedtråkking, slik at de også er tilgjengelig til neste vinter.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.