Verdensarven Røros bergstad og Circumferensen innlemmes i Landbrukets verdensarvordning fra og med 1. april 2023

Statsforvalteren i Trøndelag har mottatt informasjon fra landbruksdirektoratet om endringer i forskrift om tilskudd til utvalgte kulturlandskap og verdensarvområdene. Endringene medfører at Røros bergstad og Circumferensen innlemmes i Landbrukets verdensarvordning fra og med 1. april.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 28.03.2023

Landbruks – og matdepartementet har 16. mars 2023 fastsatt endringer i Forskrift om tilskudd til utvalgte kulturlandskap i jordbruket og verdensarvområdene, med ikrafttredelse 1. april.

Forskriftsnavnet er endret til: Forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap i jordbruket og verdensarvområdene Vegaøyan, Vestnorsk fjordlandskap og Røros bergstad og Circumferensen.

Verdensarven Røros bergstad og Circumferensen er på UNESCOS liste over verdens natur- og kulturarv. Det er området slik det er avgrenset av UNESCO, som inngår i ordningen for landbrukets verdensarv.

Det betyr at buffersonen rundt Røros bergstad og Circumferensen ikke omfattes av tilskuddsordningen.

Det var jordbruksavtalepartene i 2022 som ble enig om å innlemme verdensarvområdet Røros bergstad og Circumferensen i ordningen med tilskudd til tiltak i Landbrukets verdensarvordning. Bevilgningen til Landbrukets verdensarvordning ble økt med 2,0 mill. kroner fra og med 2023.

Røros kommune får ansvaret for tilskuddsordningen. Arbeidet skal skje i tett dialog med Statsforvalteren i Trøndelag, Statsforvalteren i Innlandet, regional natur- og kulturmiljømyndighet, berørte kommuner og med berørte interesser i området.

Statsforvalteren i Trøndelag får hovedansvaret for å koordinere arbeidet på regionalt nivå.

Midlene skal ses i sammenheng med andre midler fra landbruks-, natur- og kulturmiljøforvaltningen.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.