Kulturlandskapsprisen for Trøndelag 2022 til Birgit og Einar Myhr

Ekteparet Einar og Birgit Myhr fra Skogn i Levanger kommune er tildelt Kulturlandskapsprisen 2022 Foto: Skjalg Ledang / Statsforvalteren i Trøndelag.

Kulturlandskapsprisen 2022 for Trøndelag er tildelt Birgit og Einar Myhr fra Skogn i Levanger kommune. Prisen ble delt ut under Landbrukskonferansen 2023 som Statsforvalteren i Trøndelag arrangerer i Stjørdal 21. og 22. mars.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.03.2023

Prisen deles ut for å hedre innsatsen for å ta vare på jordbrukets kulturlandskap generelt, men i år spesielt for å ta vare på vannmiljø.

Kulturlandskapsprisen 2022.JPG


Birgit og Einar Myhr driver gården Voll på Skogn i Levanger. Ekteparet er fulltidsgårdbrukere og driver med gris og korn. Birgit arbeider i tillegg litt i barnehage, Einar litt som bygningsrådgiver.

Hovedgrunnen til at de tildeles kulturlandskapsprisen er arbeidet de har gjort og gjør for å redusere erosjon og næringsavrenning fra kornproduksjonen.

Etter hogst og nydyrking av arealer økte overflateavrenning, og rørene som skulle ta unna vatnet ble for små og det ble stygg erosjon.
Planen var å oppdimensjonere rørene, men etter råd fra Audun Grav i Norsk Landbruksrådgivning (NLR) ble det laga fordrøyningsdam. Det vil si at det ble gravd en dam, på omlag 0,5 dekar, som hadde plass for overskuddsvannet ved flom. Når flommen er over tømmes dammen gjennom det opprinnelige avløpet. Tiltaket ble finansiert 70 prosent med SMIL tilskudd, resten egeninnsats.

Birgit og Einar Myhr syns dammen var så smart at de like godt grov enda en dam lenger nede i vannstrengen for å ta enda bedre vare på vannet, men denne gang uten SMIL-tilskudd.

På Voll bruker de ordningen grasdekt vannvei i sløgder for å hindre erosjon og de har grasdekt kantsone på begge sider av Ståbekken. De har også godt med vegetasjon inntil bekken for å redusere faren for erosjon i bekkesidene. All husdyrgjødsel blir spredd om våren og med nedleggingsutstyr og tilførselsslange.

Ekteparet Myhr ønsker store avlinger og er ikke fornøyde før snittavlinga er over 650 kg per dekar. For å få til dette må alt gjøres rett, så her drives presisjonsjordbruk på høyt plan, med punktfesta jordprøver, såkorntelling på såmaskina (den første i Trøndelag), N-sensor for optimal gjødsling og for dosering av soppmiddel og vekstregulering.

For å få stor avling skal det ikke kjøres på jorda mer en høgst nødvendig! GPS-styringa ordner dette, og overlapping er fy!

Birgit og Einar Myhr er også viktige for fagmiljøet i grenda. Det er flere ganger i uka 9-kaffe på Voll gård. Her diskuteres det meste, og meningene kan være mange og sterke. Er det noe en ikke finner svar på så må en finne fram til det, kunnskapshenting er viktig!

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.