Matgledekorps

Trøndelag er ett av flere fylker som har eget matgledekorps. Målet er å heve kompetanse og bevissthet om betydningen av god mat, og måltidsglede for den eldre befolkningen i fylket. 

Matgledekorpset hjelper institusjoner med å bedre mattilbudet

Matgledekorpset i Trøndelag gir veiledning, råd og inspirasjon til institusjoner for å forbedre mattilbudet til eldre og øke måltidsgleden og trivselen blant beboere på sykehjem.

Matgledekorpset skal hjelpe institusjonene til å strekke seg litt ekstra for sine spisegjester. Måltidet skal gå fra å være dagens holdepunkt til dagens høydepunkt. Matgledekorpset retter seg mot mat- og helsefagarbeiderne og ledelsen ved sykehjemmene og i kommunen.  

Matgledekorpset gir inspirasjon og veiledning innen følgende områder:

  • Matfag – mat og måltider, lokalmat, matsvinn
  • Mat- og måltidshygge, inkludert brukermedvirkning
  • Samhandling og organisering
  • Kosthold og ernæring

Se Matgledekorpsets nettsider for å lese mer om bakgrunn og målsetting for prosjektet.

Her er Matgledekorpset i Trøndelag

Prosjektet eies og finansieres av Landbruks- og matdepartementet. Det er Fylkesmannen i Trøndelag som drifter Matgledekorpset. Korpset består av følgende fire fagpersoner med kompetanse innen mat, ernæring, restaurant og service. 

Inge Johnsen

Gikk og sparka småstein i fjære på Fosen. Har fag- og svennebrev som kokk og konditor. Deltatt på junior- og seniorlandslaget for kokker med flere nasjonale og internasjonale konkurranser. Var Norges Bondelagskokk i 2009 og har mottatt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris. Eier og restauratør av Lian Restaurant, samt grunnlegger og gründer bak matformidlingsselskapet LianTunet, Lokalmat på hvermannsens fat. Har vært kokk for RBK, fotballandslaget herrer, håndballandslaget damer, med flere.

Bjørn Erik Vangen

Født og oppvokst på en gård i Rissa. Har i en årrekke arbeidet med lokalmat, både som kokk og produsent. Bærekraftig produksjon, videreformidling av håndverk og styrking av lokalt næringsliv har vært viktig. – Jeg er bondens forlengede arm, sier Bjørn Erik. Mottok i 2014 Matomsorgsprisen for sitt arbeid. Arbeider i dag som kjøkkensjef ved Leksvik helsetun. Har satt i gang prosjektet «Fra jord til bord – fra vugge til grav», hvor målet er å styrke mattilbudet til eldre. Bjørn Erik vil vekke sansene til live og gi matglede og matomsorg i form av lokal kvalitetsmat.

Andrea Næss

Andrea er fra Trondheim, har en mastergrad i ernæring fra Københavns Universitet, og en videreutdanning i idrettsernæring gjennom den Internasjonale Olympiske Komitè (IOC). Andrea er tidligere toppidrettsutøver med bakgrunn fra håndball. Hun jobber som fagansvarlig for ernæring på Olympiatoppen Midt-Norge og Trondheim Idrettsklinikk, er foredragsholder for organisasjonen Sunn Idrett, og skribent for Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund. Hun har en bred faglig kompetanse hvor hun til daglig praktiserer ernæringsveiledning for ulike faser i livet. Hennes rolle i Matgledekorpset er å bidra til økt kunnskap om ernæring for eldre, og viktigheten av god eldreomsorg gjennom tallerkenen.

Brit Melting

Brit jobber i Oi! Trøndersk Mat og Drikke og er prosjektleder for Trøndersk Matfestival på 10.året. På Trøndersk Matfestival er matkultur og matglede sterkt fremtredende, på hver stand og i hver aktivitet. Brit er født og oppvokst på gårdsbruk i Mosvik, med sau, melkeproduksjon og skogsdrift. Hun har hele livet vært opptatt av matproduksjon og hvor maten kommer fra. Gjennom utdanning og yrkesliv er Brit godt kjent med hele matregion Trøndelag. Hun er opptatt av at flere skal få oppleve lokalmat, både på serveringssted og institusjoner.

Hør om oppstarten av prosjektet med to av matglederne: Inge og Bjørn Erik

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.