Dette innholdet er skrevet før 2019 da antall fylkesmannsembeter gikk fra 16 til 10. Informasjonen kan være utdatert.

Største NATO-øvelse på mange år

Oppland (Lesja, Dovre og Lillehammer) er vertskap for NATO-øvelsene Trident Junction 2018. 40 000 soldater er med når NATO og Forsvaret skal trene sammen. Fylkesmannen har en koordineringsrolle under øvelsen, som starter 25.oktober

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 20.06.2018

Trident Juncture 2018 skal trene NATOs utrykkningsstyrke og evnen til å komme en NATO-nasjon til unnsetning. Rundt 40 000 soldater, 130 fly og 60 fartøyer deltar. For Norge er øvelsen en anledning til å trene på å ta imot store forsterkninger med reelle styrker. Det meste av den militære aktiviteten foregår i perioden 25. oktober til 7. november. Øvelsen er den største siden 2002 og har vært planlagt i flere år.

Mellom 18. og 22. juni er 450 utenlandske offiserer fra NATO, og 150 militære og sivile fra Norge i Oppland for å rekognosere øvingsområdene. Områdene som får besøk er Dombås og Lillehammer.

Les mer om øvelsen på Forsvarets hjemmesider – Trident Juncture 2018.

Setter sitt preg på lokalsamfunn

Oppland fylke, sammen med Møre og Romsdal, Trøndelag og Hedmark vil i størst grad merke øvelsen. I disse områdene vil folk kunne oppleve støy, eller mer kø på vegene. Øvelsen er en av NATOs største på mange år, og det blir mye transport av personell og materiell både før og etter. 

Den militære aktiviteten blir synlig allerede fra midten av august til midten av desember.

Fylkesmannens rolle i Trident Juncture 2018

Trident Juncture skal også trene relevante deler av det norske totalforsvaret. Øvinga er todelt, med en feltøving og en skrivebordsøvelse. Fylkesmannen i Oppland har en koordinerende rolle. Det vil blant annet si at vi skal sørge for informasjon   Hensyn til miljø, landbruk og oppnevning av skjønnsnemnder er blant oppgavene våre ved store øvelser. Trident Juncture er en såkalt «High Visibility Excercise», som NATO har hatt som ambisjon å gjennomføre hvert tredje år.