Nordnorsk økomatpris 2014 går til Toril Bakken Kåven, Nordlysmat AS i Alta

Prisen er på 50 000 kr og overrekkes av fylkesmann i Troms, Bård Pedersen, under SMAK nordnorsk matfestival i Tromsø 19. september.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 19.09.2014

Vinner av Nordnorsk økomatpris 2014, Toril Bakken Kåven, og fylkesmann i Troms, Bård M. Pedersen.Det er andre gang fylkesmennene i Nord-Norge deler ut Nordnorsk økomatpris. Formålet med prisen er å synliggjøre økologisk mat fra landsdelen. Prisen skal gå til en person, organisasjon eller virksomhet som har gjort en spesiell innsats for å fremme produksjon eller bruk av økologisk mat i eller fra landsdelen.

Årets pris går til Torill Bakken Kåven og hennes bedrift Nordlysmat AS i Alta. Prisen er på 50 000 kr og et diplom og overrekkes av fylkesmann Bård Magne Pedersen under SMAK nordnorsk matfestival i Tromsø 19. september 2014.

Begrunnelse

Torill Bakken Kåven får prisen for sitt arbeid med Nordlysmat som er en foregangsbedrift på produksjon av spennende og nyskapende økologiske produkter, og for sitt engasjement for å få flere til å drive økologisk og i takt med naturen.

Kåven startet bedriften Nordlysmat i 1998. Bedriften baserer seg på bruk av utmarksprodukter som ville urter og bær, som videreforedles til urteoljer, urteeddik, geleer, chutneys og drikker. I tillegg raker hun egenfisket røye.

Eksempler på produkter er:

  • Nordlysgele - Laget av krøkebær og mjødurt. En smaksforsterker til viltkjøtt, spekemat og mørkt kjøtt.
  • Fjelleddik - Lys eddik smaksatt med polare bjørkeslag og einer. Passer til salater, supper og marinader.
  • Barentsdrikk - Saft laget på mjødurt, eiener og kvann. Passer godt til marinering av frukt til fruktsalat, til drinker og som saft til barn. Vant prisen for Nord-Norges mest nyskapende produkt i 2004.
  • Gressløkolje - Rapsolje av meget høy kvalitet smaksatt med vill gressløk fra Altafjorden. Passer godt til all sommermat som salater, potetsalat, pasta eller der en god olje er naturlig.

Nordlysmat har siden starten vært drevet økologisk og har kun fairtrademerket sukker i all sin produksjon. Produktene selges over hele landet, på Hurtigrutene og på flyplasser.

Juryens begrunnelse kan lastes ned til høyre.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.