Bodø er Nord-Norges første by på nasjonalt nettsted for urbant landbruk

Bodin 4H-gård, her med deres barnehagehage, er én av aktørene som presenteres på nettstedet www.urbantlandbruk.no. Foto: Ingrid Roaldsen/Statsforvalterne i Nordland

Nå skal Bodø bidra med inspirasjon og kunnskap om landbruk i bynære strøk til hele landet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 04.04.2022

Det urbane landbruket gjør byer og tettsteder grønnere og triveligere. Med Bodø inne på urbantlandbruk.no kan nå hele landet få kunnskap, informasjon og ideer fra kommunens mange urbane initiativer. 

Statsforvalteren i Nordland samarbeider med Bodø kommune gjennom prosjektet Dyrka lokalt.

– Der bidrar vi både i prosjekt- og styringsgruppe, samt med finansiering, sier seniorrådgiver Ingrid Roaldsen hos Statsforvalteren i Nordland.

Målet med prosjektet er å legge til rette for økt lokal og bærekraftig matproduksjon og næringsutvikling, dele kunnskap, og bidra til at det etableres spiselige byrom, skole- og nabolagshager, blomsterenger og sosiale møteplasser i hele fylket.

Bodø er først ut i Nord-Norge

Et av tiltakene i prosjektet var å lage et nettsted for urbant landbruk i Bodø og Nordland.

Imidlertid ble vi gjort oppmerksomme på det nasjonale nettstedet www.urbantlandbruk.no der flere norske byer og deres urbane initiativer presenteres.

Nettsiden skal samle bransjen og være et sted man kan utveksle informasjon og ideer. Statsforvalteren tok kontakt med Norges Vel som administrerer nettstedet, som var meget positive til at Bodø, som første by i Nord-Norge ble en del av nettstedet.

Nå er Bodø med sine lange tradisjoner for urbant landbruk foreløpig presentert med fire aktører

  • Bodin 4H-gård
  • Bodø andelslandbruk
  • Bodø økologiske besøkshage
  • Vågønes parsellhage

Nasjonal strategi for urbant landbruk

I februar i fjor lanserte Regjeringen en ny strategi for urbant landbruk, kalt Dyrk tettsteder og byer. Strategien er utarbeidet som et tverrfalig samarbeid mellom seks ulike departementer.

Blant de andre bidragsyterne finner vi Norges forskningsråd, Innovasjon Norge, næringsliv, statsforvalterne, kommuner, forskningsmiljøer, og en rekke organisasjoner. 

Statsforvalteren følger opp den nasjonale strategien blant annet gjennom informasjonstiltak i kommunene som kan bidra til at det legges til rette for urbant landbruk i byer og tettsteder i Nordland. 

Tre innsatsområder

Strategien Dyrk byer og tettsteder har tre ulike innsatsområder som skal bidra til å skape mer urbant landbruk: 

1. Bærekraftig by- og stedsutvikling

2. Økt kunnskap om bærekraftig matproduksjon

3. Økt bærekraftig verdiskaping og næringsutvikling

I strategien som du finner lenke til i denne saken, kan du lese mer om tiltakene som hører til disse innsatsområdene.

Urbant landbruk er et satsingsområde regionalt

Også regionalt i Nordland er urbant landbruk et satsingsområde.

I Regional plan for landbruk i Nordland (2018-2030) er urbant landbruk nevnt som et mulig nytt næringsområde som kan bidra til økt matproduksjon lokalt og økt selvforsyning.

I tillegg kan urbant landbruk være en viktig bidragsyter i å bygge landbrukets omdømme.

Urbant landbruk kan være en arena for læring, folkehelse og integrering. Ikke minst, kan det bidra til kunnskapsutveksling mellom landbruket og befolkningen. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner

Fakta om urbant landbruk

  • Urbant landbruk betegner en rekke ulike aktiviteter knyttet til dyrking og husdyrhold i by og bynære strøk.
  • Det urbane landbruket kan være kommersielt, i form av mer tradisjonelt landbruk og hagebruk, andelslandbruk, takfarmer, kombinert landbasert fiskeoppdrett og grønnsakproduksjon, dyrking i høyden f.eks. i tomme industribygg, eller birøkt.
  • Urbant landbruk kan også være dyrking i parsellhager, skolehager, takhager, felleshager, private hager, pallekarmer og på balkonger.

www.urbantlandbruk.no

På det nasjonale nettstedet www.urbantlandbruk.no kan du lese om urbane initiativer i de fire byene Bergen, Bodø, Oslo og Trondheim.