Dette innholdet er skrevet før 2019 da antall fylkesmannsembeter gikk fra 16 til 10. Informasjonen kan være utdatert.

Fotballforeldre 1 – Kjempespringfrø 0

På onsdag kveld samlet fotballforeldre fra Furnes fotball seg til kamp mot den fremmede arten kjempespringfrø i Flagstadelva.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 04.07.2016

Arten truer med å ta over elvebreddene i Åkersvika naturreservat.

«Kjempespringfrø er en ettårig hageplante som sprer seg raskt og fortrenger annen vegetasjon. Derfor er den uønsket i norsk natur, og særlig i naturreservater», sier rådgiver på miljøvernavdelingen Suzanne Wien. Arten ble oppdaget langs Flagstadelva for noen år tilbake, og Fylkesmannen har siden da forsøkt å bekjempe den.

Bekjempelse av kjempespringfrø.

Fylkesmannen i Hedmark samarbeider med Hedmarken landbrukskontor om bekjempelsen. I år stilte flinke fotballforeldre opp til lukedugnad. I løpet av fire timers iherdig innsats ble enhver kjempespringfrøplante røsket opp med rota. «Rotsystemet er grunt, så den er lett å plukke», konstaterer Suzanne Wien. De fleste plantene hadde ikke rukket å komme i blomst, og kunne derfor etterlates på stedet. Disse ble hengt opp i trær ol. slik at rota verken hadde kontakt med jord eller rennende vann.


Dette er andre året på rad det foregår luking av arten her. «Vi ser helt klart fremgang fra i fjor, det er færre planter her nå», rapporterer Bent Roger Hegg ved Hedmarken landbrukskontor. «Men det er fortsatt en vei å gå», legger han til før han luker videre.

Kampen mot fremmede arter er i høyeste grad i gang, og vi trenger flere lagspillere! Mer om hvordan du kan bidra, finner du under relaterte lenker. Meld gjerne fra om forekomster. Kontaktinformasjon til Fylkesmannen finnes nederst på nettsiden.