Dette innholdet er skrevet før 2019 da antall fylkesmannsembeter gikk fra 16 til 10. Informasjonen kan være utdatert.

Bli med på målerjakt

Bli med på målerjakt i høst. Nå vil forskerne ha din hjelp til å kartlegge utbredelsen av bjørkemålere i Troms og Finnmark.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.10.2018

Hvorfor kartlegge målere?

De siste tiårene har bjørkemålerutbrudd eller lauvmakkangrep som det ofte kalles lokalt, forekommet lenger nord og lenger inn i landet enn før. Man tror det skyldes at klimaet har blitt mildere. Det er derfor viktig å fremskaffe ny kunnskap om målernes utbredelse.

Har gul frostmåler kommet til Finnmark?

Den arten av bjørkemålere vi vet minst om heter gul frostmåler (Agriopis aurantiaria). Den er funnet nord til Troms og i nærheten av Utsjok i Nord-Finland, men finnes den i Finnmark? Frostmålerne klekker i september og oktober og de tiltrekkes av lys. De kan derfor ofte ses på husvegger rundt utelys. 

Det er utviklet en app til mobiltelefon der alle kan melde inn observasjoner. Last ned appen og jakten kan begynne! Let rundt utelys på huset ditt, på hytta, på skoleveien, i skolegården eller hvor som helst du kommer.Når du finner en måler som du mener er gul frostmåler, så ta et bilde med appen og send det inn. Det gjør ingenting om du tar feil. Alle bilder bekreftes av en ekspert i løpet av kort tid, og det som artsbestemmes med sikkerhet legges inn på kartet som nye registreringer.

Les mer om målerne og last ned appen hos Team målerjakt.