Dette innholdet er skrevet før 2019 da antall fylkesmannsembeter gikk fra 16 til 10. Informasjonen kan være utdatert.

Jordbærløftet

Jordbærløft for Nord-Norge er et prosjekt der målet er å stimulere til etablering av produksjon av jordbær i tunnel basert på «table-top»-system og produksjonsklare jordbærplanter.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.08.2018

Prosjektet er på gang med sitt andre år med økt styrke og pågangsmot. Alle de syv gårdene som var med på starten i fjor, forsetter med økte ambisjoner. I prosjektet plantes det importerte produksjonsklare planter i substrat, på tabel-top og i tunnel eller veksthus. Det benyttes ulike sorter og plantestørrelser.

I 2017 ble det plantet ca. 25.000 produksjonsklare planter. I år planlegger de samme dyrkerne å sette i produksjon rundt 40.000 planter. I tillegg slutter nye dyrkere seg til prosjektet med mellom 5000 og 10.000 planter.

Flere er velkomne til å delta på det som kan bli et «jordbæreventyr» i nord.

Gårdene som deltar idag er spredt over hele landsdelen (Helgeland, Sør-Troms, Alta, Vadsø og Sør-Varanger). I Finnmark er det fire produsenter så langt: William og Marianne Hagell i Alta, Hanne Kalliainen og Nibio i Sør-Varanger og Neil Lupton og Torhild Gjølme i Vadsø. 

Sør-Varanger

I Sør-Varanger er Hanne Kalliainen med i prosjektet. Hun har plantet 3000 jordbærplanter.  Hanne Kalliainen fyller drivhuset med jordbærplanter når sesongen for sommerblomster er over. Dette gir en god utnytting av veksthuset. Foreløpig tester hun ut fem sorter. Så langt ser det veldig bra ut med bær. Neste år planlegger hun å sette ut 6000 planter ved å sette opp en tunnell på 100 kvadratmeter i tillegg.

Vadsø

På Krampenes har Neil Lupton og Torhild Gjølme ca. 200 planter i en tunnell på 100 kvadratmeter. De har satset på jordbærsorten Corona og også her ser det bra ut med tanke på produksjonen. Den lave temperaturen i Finnmark gjør det vanskelig å dyrke på friland, men det at det er lyst hele døgnet rundt veier opp. Jordbær dyrket i nord får bedre smak, er kortreist og kommer på markedet etter sesongen for sør-norske bær. I drivhuset på Krampenes dyrkes i tillegg en rekke grønnsaker som tomat, agurk, salat, chili og bønner.

 Jordbærplanter i tunnell på Krampenes i Vadsø
Jordbær i veksthus på Krampenes i Vadsø. Foto: Helge Molvig

Jordbærløftet støttes økonomisk av Grofondet (Gartnerhallen, Norgesgruppen og BAMA) og har god faglig bistand fra NIBIO og Norsk Landbruksrådgiving.