Kommunene ble orientert om Coronavirus

Mange kommuner deltok på møte for å få siste informasjon om situasjonen rundt Coronaviruset. Nå bør kommunene benytte anledningen til å gå igjennom planverket sitt.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 31.01.2020

Fylkeslege Harald Vallgårda og ass. fylkeslege Bård Kronen Krossnes orienterte både fra møte med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i går og Fylkesberedskapsrådet i dag.

Ikke noen tilfeller i Norge enda. Vet ikke helt hvordan det smitter, men fra person til person er størst sannsynlig. Pr nå er det i underkant av 9000 smittede, ca 200 døde. Viruset har en dødlighet på ca 1% noe som er mindre enn SARS og MERS. Stor sannsynlghet for at det også vil komme smittede til Norge.

Vaksine vil ikke komme i den nærmeste fremtid. Sjekk lageret avr smittevernutstyr; frakker, munnbind etc. Hvis en mistenker tilfelle, ta kontakt med kommunelege og smittevernlege.

Fylkesmannen vil legge ut på sine hjemmesider oppdatert informasjon fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet så fort det kommer ny informasjon.

Noen råd fra møtet:

Personer som utvikler symptomer i løpet av 14. dager etter at de kommer hjem fra Kina bør ringe lege. Ikke oppsøk legevakten, men ring først tlf. 116117. Inkubasjonstid fra du blir smittet er på 2- 14. dager. Friske personer trenger ikke å bruke munnbind. Ellers gjelder gode gamle råd for smitte ved vanlig forkjølelse.

Kommunene bør gå igjennom helseberedskapsplanene sine, pandemiplaner, smittevernsplaner og kontinuitetsplaner.

Følg med på sidene til Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.