Næringsutvikling

Bildemontasje med bilde av Mjøstårnet, jordbær og gård
Oppdatert 08.04.2024

Statsforvalteren skal legge til rette for næringsutvikling og innovasjon, i samarbeid med andre regionale og lokale aktører. Regionale og lokale fortrinn og muligheter skal tas vare på og utvikles slik at vi sikrer det økonomiske grunnlaget for framtiden. Statsforvalteren skal også bidra til å skape et godt samspill mellom landbruket og andre sektorer.

Samarbeid om fylkesplaner, næringsplaner, Inn på tunet-tiltak, reiselivsplaner, utvikling av matproduksjonen og bioenergiprogram står sentralt i dette arbeidet. 

Statsforvalteren har en pådriverrolle knyttet til Innovasjon Norges utviklingsprogram for lokalmat. Utviklingsprogrammet har økonomiske virkemidler innen områdene vekstbedrift, bedriftsnettverk, kompetanse og omdømmebygging.

Innovasjon Norge forvalter bedriftsrettede midler til investering og bedriftsutvikling (IBU-midler). Fylkeskommunen har ansvaret for regionalt næringsprogram og forvaltningen av midler til regional tilrettelegging, kystskogbruket og rekruttering og kompetanseheving på landbruks- og matområdet.

Vis mer


Publisert 05.05.2020

Nasjonale tilretteleggingsmidler i landbruket

Nasjonale prosjekter innen landbruksrelatert næringsutvikling og kompetanseheving kan nå søke tilskudd innen en ordning som ble opprettet i jordbruksoppgjøret 2019.


Publisert 07.02.2020

Fylkesmannen bidro i forprosjektet "Psykisk helse i landbruket"

Fylkesmannen i Innlandet bidro sammen med fylkeskommunen i finansieringen av forprosjektet "Psykisk helse i Landbruket". Rapport ble avgitt 3. februar. 


Publisert 16.01.2020

Konferanse for Inn på tunet-tilbydere

Det blir konferanse 21. mars for de som driver Inn på tunet-virksomhet på Østlandet - en dag med faglig påfyll og mulighet for å utvide det faglige nettverket. 


Publisert 10.01.2020

17 millioner kroner til næringsutviklingsarbeidet i Innlandet

I 2019 har Fylkesmannen i Innlandet fordelt i alt 17 millioner kroner (9,6 millioner i Oppland og 7,4 millioner kroner i Hedmark) til utrednings- og tilretteleggingstiltak i landbruket. Det var i alt 86 prosjekter som fikk tilskudd.


Publisert 09.09.2019

Matgledekorpset Innlandet inviterer til inspirasjonsdager

Matgledekorpset inviterer matfagarbeidere, pleiere og ledelse fra alle kommuner i Innlandet til å delta på inspirasjonsdag!


Publisert 04.03.2019

Investeringer i landbruket

Klima, kvalitet og verdiskaping er stikkord i føringene for bruken av investeringstilskuddene i landbruket i 2019.


Publisert 14.11.2018

Innlandet kan tjene mye på det som gror

En ny rapport fra SINTEF anslår at potensialet i grønne næringer i Innlandet kan gi en økt verdiskapning på 20 milliarder og 25 000 arbeidsplasser.


Publisert 14.06.2018

Optimisme og pågangsmot

De aller fleste gårdbrukerne i Innlandet driver godt og gjør det bra økonomisk. Landbruket er preget av pågangsmot. Det viser tall fra undersøkelsen Trender i landbruket.