Sprer glede på tvers av generasjoner

Foto: Anne Helle Bjørnødegård, Østre Toten Frivilligsentral.

Smittevernet setter begrensninger i kontakten mellom barn og eldre. Østre Toten kommune har gjennom prosjekter som Generasjonsmøter gitt livsglede for liten og stor.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 06.05.2021

Østre Toten kommune har gjennom tiden hatt flere opplegg for å skape gode øyeblikk og fine møter på tvers av generasjoner. Bo- og servicesentrene og sykehjemmet har kontakt med babyer, barnehager og skoler.

Ett av prosjektene kalles "Generasjonsmøter". Når 7. klassinger har hatt mat og helse på Kolbu skole, har 3-4 elever rullert på å komme til Fjellvoll bo- og servicesenter. De har vært med på aktiviteter som trim, spill, avislesing og sosialt samvær, og de har bidratt med å dekke bord, servere og hjelpe til på kjøkkenet. I forkant har ansatte fra Fjellvoll snakket med elevene om det å bli gammel, svekkelser og endringer, verdighet og respekt.

– Opplegget har vært veldig fint for elevene, men også beboerne, sier aktivitør Kari Emilie Olsen i Østre Toten kommune.

– Det har vært et veldig vellykket samarbeid. De aller fleste elevene kom tilbake og var strålende fornøyde med hvordan de hadde hatt det. Noen var litt utrygge og skeptiske før første gang de var der, men de erfarte at dette var lærerike og positive opplevelser. Samarbeidet har bidratt til en flott kontakt mellom generasjonene.

Et prosjekt ved aktivitør Linda Bakken Brukstuen som er videreført av disse gode erfaringene er "Livets minnebok" . Prosjektet er et samarbeid mellom 7. klasse på Kapp skole og Kapp bo- og servicesenter. "Livets minnebok" er et kreativt prosjekt der elevene deles opp i grupper og møter hver sin beboer. De har samtaler, og utfra disse utarbeides en personlig minnebok til beboeren. Prosjektet skal videreføres til flere skoler og institusjoner.

Smittevernsikre generasjonsmøter

På grunn av smittevernet er det ikke mulig å gjennomføre generasjonsmøter som vanlig. Derfor tok ansatte i kommunen kontakt med Hoffsvangen og Kolbu skole for å se om det gikk an å lage gode øyeblikk på en annen møte.

– Vi kontaktet Hoffsvangen skole og spurte om de ville bli med på et opplegg der elevene og dagplassbrukerne fikk kontakt gjennom å tegne på vinduene på Bygdestua, der dagbrukerne holder til for tiden. Dette ble veldig vellykket, og en fin opplevelse for elevene og brukerne, forteller Olsen.

Video: Anne Helle Bjørnødegård, Østre Toten Frivilligsentral

Inspirasjonskorpset skryter

– Å ivareta relasjoner under pandemien er svært viktig for oss alle, sier Hanne Kjøsnes hos Statsforvalteren i Innlandet.

– Møter mellom generasjoner er verdifulle øyeblikk og noe som vi alle har savnet i denne tiden. Tiltaket til Østre Toten skaper minner for livet og glede for både liten og stor og gir en livsgnist i hverdagen. Generasjonsmøter er til stor inspirasjon for andre kommuner i Innlandet, sier Kjøsnes.

Barna tenger på vinduet mens de eldre er på innsiden. Et smittevernsikkert, godt møte mellom generasjoner.
Barna tenger på vinduet mens de eldre er på innsiden. Et smittevernsikkert, godt møte mellom generasjoner. Foto: Anne Helle Bjørnødegård, Østre Toten Frivilligsentral.
De eldre får mye glede av å kommunisere med barna gjennom vindudet.
De eldre får mye glede av å kommunisere med barna gjennom vindudet. Foto: Anne Helle Bjørnødegård, Østre Toten Frivilligsentral.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Inspirasjonskorpset

Inspirasjonskorpset hos Statsforvalteren i Innlandet har som mål å fremme helse og trivsel blant de eldre, og å inspirere de som hjelper dem i hverdagen. Korpset skal gi kunnskap, opplevelser og inspirasjon tilknyttet relasjoner, mat og ernæring til både enkeltpersoner, kommuner og andre aktører. Ønsket er å skape livsgnist, og å bidra til at eldre får tilpasset seg en hverdag med smittevernhensyn på en god måte.

Har din kommune eksempler på lignende tiltak for eldre eller ønsker bistand fra Inspirasjonskorpset ta kontakt med Turid Windjusveen Olsen eller Hanne Kjøsnes.

Les mer om inspirasjonskorpset her.