Gode deltager-lister er avgjørende for å stoppe smitte

Kommuneoverlege Morten Bergkåsa har ett viktig budskap etter utbruddet på Lillehammer: Å ha gode lister over hvem som har vært på ulike steder og arrangementer er avgjørende for å beholde kontrollen når smitte oppstår.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.08.2020

Bergkåsa formidlet budskapet sitt til over 200 kommunale ledere og beredskapsfolk, samt Fylkesberedskapsrådet, på møter i regi av Fylkesmannen i forrige uke. Både kommunoverlegen og de ansvarlige på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) fortalte om den krevende jobben de står midt oppi, etter et stort utbrudd knytta til hockeymiljøet ved skolen.

For å hindre at utbruddet kom ut av kontroll, var gode lister fra NTG over hvem som har vært i idrettsmiljøet, helt avgjørende, sa Bergkåsa. Komplette navnelister har gjort det mulig å drive rask smittesporing, få varslet folk og satt dem i karantene fort.

Forberede seg på å slå ned utbruddet

Landet rundt var det i forrige uke rundt 40 utbrudd, eller smitteklynger, og det er nettopp slike situasjoner kommunene nå være forberedt på. Derfor hadde Fylkesmannen i Innlandet invitert de som står midt i situasjonen på Lillehammer til å dele kunnskap, slik at andre kan lære.

Dette kan skje alle, sa Storberget som takket både kommune og NTG for innsatsen som gjøres.

Kommuneoverlege Bergkåsa understreket videre at en godt utbygd primærhelsetjeneste er et fundament for å lykkes med å slå ned koronaviruset og minnet og om at kommuneoverlegene er en kritisk ressurs i kommunene.

Næringslivet bekymret for senvirkninger

I tillegg til NTG-utbruddet, var utsiktene i næringslivet på agendaen. Både kommunale ledere og Fylkesberedskapsrådet fikk høre siste status fra Rangdi Wetterhus Krogstad fra Næringslivets hovedorganisasjon Innlandet.

Hun oppdaterte alle på at vi har lavere arbeidsledighet i Innlandet  nå, 6,8 %, enn i resten av landet. Vi har også færre konkurser i næringslivet i år sammenlignet med 2019. (162 i fjor mot 152 nå). Dette viser at flere tiltak som er blitt satt inn fra myndighetene, virker. Og bygg- og anleggsbransjen har klart å holde hjulene i gang, fortalte Wetterhus Krogstad. Bare i innlandet sysselsetter bransjen 19.000 mennesker, og dette er landets største distriktsarbeidsplass.

Men NHO er bekymret for at det er for få jobber ute i markedet, og for at permitteringer og oppsigelser skal komme som en dønning etter alt det akutte. At det offentlige bygger det de har planlagt, og bidrar til fortgang, er ekstra viktig nå, avsluttet Krogstad - og viser til at det offentlige står for om lag halvparten av byggeprosjektene.

Kontaktpersoner