Tilsyn med kommunale oppfølgingstjenester rus og psykisk helse gjennomført i Grimstad

Fylkesmannen gjennomførte tilsyn i Grimstad kommune 24. - 26. oktober. Det ble ikke avdekket avvik på det reviderte området under tilsynet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 30.11.2017

I 2017 og 2018 gjennomfører fylkesmennene landsomfattende tilsyn med kommunenes tjenester til personer med samtidig rus- og psykisk lidelse.

Bakgrunnen for det landsomfattende tilsynet er en risikovurdering som Helsetilsynet gjorde i 2016. Den viser at helserisikoen hos pasientgruppen med samtidige ruslidelser og psykisk lidelse øker ved manglende samtidig og integrert behandling i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), dersom bruker/pasient ikke får tilpasset bolig (inkludert ikke tilpasset innholdet av tjenester i boligen) og dersom utredning, vurdering og diagnostisering av somatisk og psykisk helse og rusavhengighet mangler.

I dette tilsynet har fokus vært på kommunens tilbud og oppfølging av pasienter som bor i egen bolig.

Fylkesmannen og representant fra brukerorganisasjonen proLAR intervjuet flere brukere av tjenesten i forbindelse med tilsynet. De fortalte blant annet at dårlig personlig økonomi satte begrensinger for deltakelse på ulike aktiviteter og dermed et bedre sosialt liv. Flere ytret også ønsker om at kommunen i større grad burde gi tilbud om transport i forbindelse med ulike gjøremål.

 I dette tilsynet har Fylkesmannen benyttet systemrevisjon som metode. Det betyr at det er kommunens styringssystemer som er under lupen. Fylkesmannen konkluderer i dette tilsynet med at Grimstad kommune har et tilfredsstillende system for styring og kontroll av tjenestene og det gis ingen avvik etter tilsynet. 

Rapporten etter tilsynet finner du i menyen til høyre.