Psykisk helse og rus

Oppdatert 26.02.2024

Retten til helse- og omsorgstjenester likestiller somatisk og psykisk sykdom, skade eller lidelse, rusmiddelproblem, sosiale problemer eller nedsatt funksjonsevne. Kommunene har en sentral rolle i å identifisere, utrede, behandle og følge opp personer i målgruppen.

Et godt lokalt rus- og psykisk helsearbeid bygger på samarbeidsstrukturer som fremmer helhetlige og koordinerte tjenesteforløp for den enkelte og deres pårørende på tvers av fag, tjenester og sektorer.  Det legges vekt på kapasitet, tilgjengelighet, helhetlige og samtidige tjenester, og kvalitet, kompetanse og kunnskapsbasert praksis skal prege tjenestene. Tjenestene skal organiseres og utformes i et bruker- og mestringsperspektiv.

Samtidige lidelser

Personer som har både et rusproblem og en psykisk lidelse bruker ofte rusmidler på en ødeleggende måte. Denne pasientgruppen har fått mer oppmerksomhet de siste årene, men det er likevel mye som mangler når det gjelder utredning, behandling og øvrig oppfølging.

Lokalsamfunnet er en viktig arena for rusmiddelforebyggende arbeid. Barnehager, skoler, fastleger, helsestasjoner, arbeidslivet og ulike fritidsarenaer tar del i arbeidet som skal redusere de sosiale og helsemessige skadene av rusmiddelbruk.

Tverrfaglig innsats

Barn og ungdom med foresatte som blir alvorlig syke, skal spesielt ivaretas, også når årsaken er psykiske helseproblemer og/eller rusavhengighet. Kommuner og fylkeskommuner skal koordinere sin innsats overfor barn og unge med sammensatte problemer. Statsforvalteren følger med på denne tverrfaglige innsatsen.

Statsforvalteren oppgaver er rettet mot kommunens tjenestetilbud, også i samhandling med spesialisthelsetjenesten. Oppgavene omfatter kompetansehevende tiltak, nettverksbygging, tilskuddsordninger, kartlegginger og tilsyn. Statsforvalteren er klageinstans om du ønsker å klage på helse- og omsorgstjenester du mottar eller om du mener at du ikke får de helse- og omsorgstjenester du har krav på.

Tvang

Rett bruk av tvang kan gi mennesker verdighet og sikre at den som er alvorlig syk, blir ivaretatt av helse- og omsorgstjenesten også når han eller hun ikke kan samtykke til helsehjelp eller ta ansvar for seg selv.  Her kan du lese mer om dine rettigheter når helse- og omsorgstjenesten bruker tvang.

Vis mer


Publisert 29.01.2018

Tilskudd kommunalt rusarbeid 2018

Helsedirektoratet har kunngjort tilskudd til kommunalt rusarbeid for 2018


Publisert 20.12.2017

Fag- og erfaringskonferansen 2017

To hundre deltakere fra rus-, psykisk helse- og sosialfeltet var samlet 5. og 6. desember i Kristiansand med temaet arbeid og inkludering, recovery og samhandling.


Publisert 05.12.2017

Brukerne sitter med nøkkelen

Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA) har intervjuet Tove Elisabeth Johnsen hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder.


Publisert 30.11.2017

Tilsyn med kommunale oppfølgingstjenester rus og psykisk helse gjennomført i Grimstad

Fylkesmannen gjennomførte tilsyn i Grimstad kommune 24. - 26. oktober. Det ble ikke avdekket avvik på det reviderte området under tilsynet.


Publisert 19.10.2017

Distriktspsykiatriske sentre fokuserer for lite på rus

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder er med på gjennomføring av landsomfattende tilsyn der brukernes erfaringer og kunnskap blir brukt. 


Publisert 16.08.2017

150 deltakere på Fylkesmannens årlige frokostmøte under Arendalsuka

God samhandling rundt barn og unge som strever er ett aktuelt tema som engasjerer mange.


Publisert 15.08.2017

Fagseminar - arbeid og inkludering, recovery og samhandling

Fylkesmannen arrangerer fagsamling for ansatte og ledere i sosiale tjenester i NAV og kommunale oppfølgingstjenester rus og psykisk helse 5. og 6. desember på Quality hotel, Sørlandsparken.

Påmelding og endelig program blir publisert på våre hjemmesider i løpet av september.


Publisert 13.07.2017

Domfelte og innsatte skal sikres tettere oppfølging og bedre koordinerte tjenester ved tilbakeføring til samfunnet

I en interdepartemental strategi foreslås 18 tiltak for å motvirke «glippsoner» i tilbakeføringsarbeidet.


Publisert 26.05.2017

Flere psykologer i kommunene

Tall fra Helsedirektoratet viser at kommunene ansetter stadig flere psykologer som arbeider innen psykisk helse, rus og vold- og traumefeltet..


Publisert 09.04.2017

Ivaretakelse av personell før, under og etter utenlandstjeneste

Med handlingsplanen "I tjeneste for Norge" ble det gjort et krafttak for å styrke samfunnets anerkjennelse og ivaretakelse av våre veteraner.