Økonomisk sosialhjelp

Oppdatert 23.02.2024

Den som ikke greier å forsørge seg selv, kan søke om sosialhjelp. Hjelpen kan ytes som bidrag, lån eller garanti for lån. Økonomisk sosialhjelp skal først og fremst være en midlertidig ytelse, og meningen er at den som søker hjelp, skal bli i stand til å hjelpe seg selv etter hvert. Søknader om sosialhjelp skal sendes til Nav-kontoret i kommunen.

Økonomisk sosialhjelp er en midlertidig økonomisk støtte som skal betale nødvendige utgifter til å leve og bo. Før du kan få sosialhjelp må du utnytte egne muligheter til å forsørge deg selv. Det kan for eksempel være gjennom jobb, andre inntekter eller egne midler. Hvis du trenger hjelp til å finne ut hvilke muligheter du har, kan du kontakte Nav for råd og veiledning. 

Hovedansvaret for sosialtjenesten ligger i kommunene, og det er Nav-kontorene som ivaretar kommunens oppgaver på dette området. Det er veiledende retningslinjer for hvor mye stønad hver enkelt kan få tildelt, men kommunene har rett og plikt til å bruke skjønn og vurdere hver sak for seg.

De veiledende retningslinjene omfatter utgifter til helt grunnleggende behov, som mat, klær, kommunikasjon, husholdningsartikler og hygiene med mer, og tar dessuten hensyn til andre sider av dagliglivet, som fritid og sosiale behov. Utgifter til andre nødvendige ting, som bolig, strøm og oppvarming, bolig- og innboforsikring og innbo og utstyr inngår i livsoppholdet, men er ikke inkludert ved fastsetting av de veiledende retningslinjene, da dette er utgifter som varierer mye. Nav skal ikke ta hensyn til om familien har barnetrygd når de vurderer søknader fra familier med barn.

Du kan klage

Hvis du søker om sosialhjelp og får avslag fra Nav, kan du klage på vedtaket. Hvis Nav er enig i klagen din, vil de endre avgjørelsen og ta kontakt med deg for å gi deg hjelpen du har rett på. Hvis Nav er uenig i klagen din, sender Nav klagen din videre til Statsforvalteren. Statsforvalteren behandler klagen og svarer deg med et brev.

Statsforvalteren har også et tilsynsansvar som gir rett og plikt til å føre tilsyn med om kommunen oppfyller sine plikter i sosialtjenesteloven. Kapittel 4 regulerer de individuelle tjenestene i loven, blant annet økonomisk stønad.

Gjeldsrådgiving 

Kommunen skal tilby innbyggerne økonomisk rådgiving eller gjeldsrådgiving i tråd med lov om sosiale tjenester. Denne rådgivingstjenesten er som regel et tilbud ved det lokale Nav-kontoret. Statsforvalterens oppgaver er rettet mot kommunene og innebærer blant annet å gi opplærings- og kurstilbud til kommunens ansatte.

Vis mer


Publisert 29.06.2017

Dekning av nødvendig livsopphold ved straffegjennomføring i overgangsbolig

Kriminalomsorgen har ansvar for det daglige livsoppholdet når straffegjennomføring skjer i overgangsbolig.


Publisert 12.06.2017

Aktivitetsplikt for personer under 30 år som tildeles sosialhjelp

Vilkår om aktivitet skal bidra til å motivere og påvirke tjenestemottaker til å komme seg ut av en vanskelig livssituasjon.


Publisert 03.05.2017

Video med råd om økonomisk hjelp fra NAV

Statens helsetilsyn har laget film om opplysning, råd og veiledning etter sosialtjenesteloven paragraf 17.


Publisert 28.02.2017

Presentasjoner fra kurs i lov om sosiale tjenester i NAV

Fylkesmannen arrangerte kurs i desember 2016 og januar 2017 for ansatte på NAV som til daglig jobber med lov om sosiale tjenester på NAV-kontor.


Publisert 07.02.2017

Samarbeid mellom barnevern og NAV skal styrkes

Nye felles retningslinjer skal bedre koordinering og samordning av tjenester til familier som er i en sosialt og økonomisk vanskelig situasjon og ungdom som mottar etterverntiltak.


Publisert 19.12.2016

Statlige veiledende retningslinjer for økonomisk stønad for 2017

Arbeids- og sosialdepartementet har justert veiledende retningslinjene for økonomisk stønad til livsopphold for 2017. Endringene trer i kraft fra 1. januar 2017.


Publisert 21.09.2016

Jobber du med økonomisk rådgivning?

Fylkesmannen gir støtte til deltakeravgiften til den nasjonale konferansen Penger til besvær 2016 i Oslo 31. oktober 1. november.


Publisert 28.06.2016

Nye livsoppholdssatser for personer under gjeldsordning fra 1. juli 2016

Er du under gjeldsordning eller har utleggstrekk i lønn, har du rett til å beholde tilstrekkelige inntekter til å dekke nødvendige kostnader til underhold.


Publisert 24.11.2015

NAV må vente med å kreve aktivitetsplikt!

Lovendringen om plikt til å stille vilkår om aktivitet ved tildeling av stønad til livsopphold, kan ikke brukes før den trer i kraft.