Fem nye skogreservater i Agder

Alm-lindeskog i Urfjellheia og Dalsheia naturreservat.
Alm-lindeskog i Urfjellheia og Dalsheia naturreservat. Foto: Ellen Synnøve Paust.

Den 27.11.2020 vedtok Kongen i statsråd vern av fire nye og naturreservater og utvidelse av et eksisterende naturreservat i Agder. Verneområdene har kommet til gjennom ordningen med frivillig vern av skog. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 07.12.2020

I alt vernes i underkant av 32 000 dekar skog i kommunene Froland, Åmli, Risør, Birkenes, Lyngdal og Hægebostad. Områdene vil sikre viktige leveområder for en rekke truede og nær truede arter, og bidra til oppnåelse av nasjonale- og internasjonale mål for naturmangfold. Gjennom vernet bevares naturen og artene som finnes der for framtida og kommende generasjoner.

Rike edelløvskoger og gamle furuskoger
Skogtypene man finner i de nye verneområdene er svært varierte, og spenner fra gammel rik edelløvskog med mye alm-lindeskog i Eiersland og Urfjellheia og Dalsheia naturreservat til gammel og spesielt storvokst furuskog i Skjeggedalsheii naturreservat. Skjeggedalsheii naturreservat er et storområde på hele 27 795 dekar, og har nasjonal verneverdi på grunn av størrelsen, den høye andelen gammel og produktiv furuskog samt flere kjerneområder med gammel eik med en rekke registrerte sjeldne arter. 

Landdalen naturreservat omfatter en bratt bekkekløft med store verdier knyttet til rik edelløvskog. Her finner vi både alm-lindeskog og gammel ospeskog. Det er funnet flere sjeldne lavarter knyttet til gammel løvskog i området. Helt nord i reservatet finnes det også en spesiell forekomst av gammel og grov barlind.

Utvidelsesområdet i Grøneliane naturreservat vil i hovedsak bidra til en bedre arrondering og større robusthet i eksisterende verneområde samtidig som det vil tilføre eksisterende reservat en større andel gran- og furuskog.

Konsekvenser av vernevedtaket
Vernevedtaket innebærer at det legges restriksjoner på bruken av området. Alle tiltak som kan bidra til endringer i naturmiljøet er forbudt, deriblant oppføring av nye bygninger, vedhogst, skogsdrift, skogskjøtsel, nydyrking og motorisert ferdsel. Noen tiltak vil imidlertid kunne tillates etter godkjent søknad.

Man vil likevel kunne merke og rydde eksisterende stier og vedlikeholde bygninger som finnes innenfor naturreservatene. Vanlige friluftslivsaktiviteter er også tillatt, og verneforskriftene gir ingen begrensninger i vanlig ferdsel, jakt (stor- og småvilt), fiske eller plukking av bær og sopp. 

Frivillig skogvern
Alle de fem naturreservatene inngår i arbeidet med frivillig vern av skog på privat grunn. Grunneierne har selv tilbudt sine eiendommer for vern, mot at staten utbetaler erstatning. Interessen for frivillig skogvern på Agder har økt de siste årene, og det pågår vernearbeid for et stort antall områder.

Mer informasjon om vernevedtaket finner du på Klima- og miljøverndepartementets nettsider