Klima

Oppdatert 08.04.2024

Utslippet av klimagasser i Norge må kuttes for at vi skal nå internasjonale og nasjonale forpliktelser fastsatt i Parisavtalen og klimaloven. Vi kan begrense klimaendringene ved å redusere klimagassutslipp og å øke opptak og binding av karbon. Samtidig må vi erkjenne at klimaet allerede er i ferd med å endre seg, og at vi allerede nå må tilpasse oss et endret klima.

Utslippsreduksjoner

Statsforvalteren skal arbeide for å redusere utslipp av klimagasser på en rekke områder. Vi er bindeledd mellom nasjonal klimapolitikk og kommuner og andre aktører i fylket. Statsforvalteren har også en viktig funksjon i å følge opp planarbeidet i kommunene, både som veileder i kommunal planlegging og ved å fremme innsigelser dersom planer er i strid med nasjonale retningslinjer. På landbruksområdet informerer og veileder vi om tiltak og virkemidler som kan redusere klimagassutslippene og øke opptak og binding av karbon. Vi jobber for å formidle kunnskap og informasjon om klima til kommunene innenfor alle våre ansvarsområder. Dette gjøres i vår løpende dialog med kommunene og gjennom samlinger, kurs og konferanser.

Klimatilpasning

For Norges del betyr klimaendringene i hovedsak høyere gjennomsnittstemperaturer, økt nedbørintensitet, økt avrenning, færre dager med snø, økt havnivå og mer påvirkning av naturmiljøet. Endringene gir økt risiko for flom, stormflo, skred (både jordskred og snøskred) og overvannsskader. Klimaendringene har også mer saktevirkende effekter på natur og samfunn, som endringer i arter og økosystemer og endrede forutsetninger for naturbaserte næringer som fiskeri, landbruk og reiseliv. Klimaendringene har ulike konsekvenser i ulike områder, og nødvendige tiltak kan derfor variere fra sted til sted. 

Statsforvalteren skal bidra til at samfunnet klarer å begrense negative effekter av klimaendringene. Statsforvalterens rolle i klimatilpasningsarbeidet er både som myndighet og veileder innenfor flere av våre fagområder. Arealplanlegging har en nøkkelrolle i klimatilpasningsarbeidet, og Statsforvalteren veileder og kan komme med innsigelser. Statsforvalteren har også en sentral rolle innenfor regional samfunnssikkerhet og beredskap, som omfatter tilsyn, veiledning og risikoforebyggende arbeid, og håndtering av akutte situasjoner. Landbruk, avløp, naturforvaltning og vannforvaltning er andre fagområder der Statsforvalteren kan være med og bidra til at samfunnet er forberedt på å tåle konsekvensene av et endret klima.

Vis mer


Publisert 14.11.2018

Tilskudd til klimatilpasning

Kommuner og fylkeskommuner kan søke om statlig støtte til kunnskapsheving på klimatilpasning. Det er avsatt 6,4 millioner kroner til ordningen for 2019. Søknadsfristen er 15. februar.


Publisert 28.09.2018

Norges første klimaveikart lanseres i dag

Klimaveikart Agder lanseres i dag kl 11.30 på Grønt Senter i Kristiansand, av Tine Sundtoft


Publisert 08.05.2018

Vær smart! - vellykket kurs om klimatilpasning

Kurset VÆR SMART! - om klimatilpasning i kommunene ble avviklet 2. mai med 120 deltaker fra 25 av Agderkommunene. Du finner presentasjonene fra kurset her.


Publisert 13.03.2018

35 søknader om tilskudd til klimatiltak i 2018

Det er en økning på 25 prosent i antall søknader om støtte til klimatiltak fra ordningen Klimasats fra kommunene på Agder i år.


Publisert 28.02.2017

Antall søknader om støtte til klimatiltak øker

Det er en økning på 25 prosent i antall søknader om støtte til klimatiltak fra ordningen Klimasats fra kommunene på Agder i år.


Publisert 04.11.2016

Parisavtalen trer i kraft i dag!

Parisavtalen om reduksjoner i klimautslippene trer i kraft i dag etter at mer enn 55 parter som til sammen står for mer enn 55 prosent av klimagassutslippene, har ratifisert avtalen. I Agder merkeres dette med grønn belysning av Kristiansand domkirke fra klokken 16:30.


Publisert 31.10.2016

Seks klimaprosjekter får statstilskudd

Klimasats-midlene er delt ut. På landsbasis får 129 gode prosjekter støtte. Fire prosjekter i Aust-Agder , ett i Vest-Agder og ett på tvers av fylkesgrensen får tilsammen 1,265 mill. kr.


Publisert 14.04.2016

Ny tilskuddsordning for klimatiltak i kommunene – søknadsfrist 23. juni

Nå lanserer Miljødirektoratet støtteordningen Klimasats - støtte til klimasatsing i kommunene. Det er mulig å søke om støtte til nesten alle slags klimatiltak. Dette er en god mulighet for kommunene til å få fortgang i viktig klimaarbeid.


Publisert 13.01.2016

Pilotprosjekt om klimatilpasning i Vest-Agder

Kommuner i Vest-Agder må sette i verk tiltak for å sikre viktig infrastruktur og ivareta naturmangfoldet når klimaet endrer seg. Det viser et pilotprosjekt om klimatilpasning Fylkesmannen har gjennomført i samarbeid med tre kommuner og Miljødirektoratet.


Publisert 02.04.2014

Ny klimafilm for skoleverket

Filmen handler om klimatilpasning i Norge.