Lokal ressursutnytting med digitalt gjerde på skogsbeite

Slik gjerder bønder i dag: Gjerdestolper og netting er byttet ut med mobil.
Slik gjerder bønder i dag: Gjerdestolper og netting er byttet ut med mobil. Foto: Silje Lunden Gotehus / Statsforvalteren i Agder.

– Det første jeg gjør om morgenen er å sjekke hvor sauene er – på mobilen, sier Christian Espegren.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 25.06.2021

Og det samme gjør tydeligvis resten av medlemmene i Ytterdalen skaubeitelag. For før han hadde fått på plass sauene som var på avveie i dag, ringte de andre og lurte på hva sauene hans dreiv med.

Nofence-klaven sender ut lyd når dyra nærmer seg det digitale strømgjerdet.
Nofence-klaven sender ut lyd når dyra nærmer seg det digitale strømgjerdet. Foto: Silje Lunden Gotehus / Statsforvalteren i Agder.

Mye av motivasjonen for å begynne å beite i skogen med Nofence er å utnytte ressursene på gården bedre, så i år sendes ikke sauene på fjellbeite. Det første området som skal beites er på ca. 250 mål, der deler av området ble plantet for et par år siden.

­– Jeg er litt spent på om de kommer til å ta toppene av granplantene eller hvordan det vil fungere, sier Christian. Hvis granplantene får stå i fred, vil det være en god løsning med mye godt beite for sauene og samtidig lette ungskogpleien i område. Etter noen uker sendes sauene videre til nye skogsteiger. Slik blir lokale utmarksresurser utnyttet på en ny måte, der «hjuringen» (gjetergutten) er byttet ut med moderne teknologi.

Sauer på opplæring på innmarksbeite.
Sauer på opplæring på innmarksbeite. Foto: Silje Lunden Gotehus / Statsforvalteren i Agder.

Det er fire medlemmer i Ytterdalen skaubeitelag. Til sammen har de 50 sauer som går med Nofence-klave per i dag. Erfaringene fra oppstartsåret 2020 er gode, og det er allerede 15 nye klaver på vei. Den største haken er batteribyttet: Batteriene har solceller på begge sider, men må likevel lades. På begynnelsen av sommeren må batteriene byttes med 3–4 ukers mellomrom, men hyppigere når det går mot høst og det er færre soltimer i døgnet.

Christian ser for seg at det kan være en utfordring å beite med Nofence nær bebyggelse. Det er kun mødrene som går med klave, og lamma beveger seg derfor forbi de usynlige gjerdene. Utover høsten er de mer uavhengige av mødrene og kan derfor bevege seg et godt stykke bort fra resten av flokken.

Foreløpig er sauene på opplæring på innmark. Men i løpet av uka slippes dyra på skogsbeite, og så skal de gå og tygge smyle til båndtvangen opphører og Ytterdalen skaubeitelag henter hjem stort og smått.

Christian Espegren sender snart sauene sine på skogsbeite.
Christian Espegren sender snart sauene sine på skogsbeite. Foto: Silje Lunden Gotehus / Statsforvalteren i Agder.