Endring i regler for hjemmeopplæring under Koronaen

På gult nivå skal elever som hovedregel få all opplæring på skolen, men med noen unntak kan ungdomsskoler og videregående skoler gi opplæring hjemme. Dette gjelder hvis det er nødvendig av smittevernhensyn eller hvis skolen har hatt mye fravær over tid.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 18.02.2021

Den midlertidige forskriften om tilpasninger i reglene om barnehager, grunnskoler og videregående opplæringer er endret. Det åpnes for at elevene kan få opplæring hjemme i noen tilfeller.

Elevenes beste skal ligge til grunn for skoleeiers vurderinger. Skoleeier får en plikt til å melde fra til Statsforvalteren ved bruk av hjemmeopplæring. Det er åpnet opp for at elevene kan få opplæring hjemme i følgende tilfeller:

  • Smittevernhensyn som gjør det nødvendig å stenge skolen eller redusere antallet elever som er til stede samtidig.
  • Mye fravær ved skolen over tid, som følge av covid-19.

Elever har også rett til opplæring hjemme hvis de er syke, har milde luftveissymptomer eller er i karantene og isolasjon. Skolen har også plikt til å gi opplæring hjemme hvis elever har nær familie som er i risikogruppe eller selv er i en risikogruppe.

 

Elever med særlig behov for det skal ha tilbud på skolen og elevens beste skal alltid ligge til grunn for skoleeiers vurderinger.

Mer informasjon om muligheter og begrensinger i den nye forskriften finner dere på nettsidene til Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet 

Melding til Statsforvalteren om hjemmeundervisning

Det går fram av midlertidig forskrift om tilpasninger i reglene om barnehager, grunnskoler og videregående opplæring som følge av utbrudd av covid-19 § 3 at skoleeier må melde fra til statsforvalteren på e-post fmavtkh@statsforvalteren.no når skoleeier beslutter å gi hjemmeopplæring, inkludert om innholdet i og begrunnelsen for beslutningen.