Invitasjon til kommunene i Agder om deltakelse til pilotprosjekt i ekstern veiledning av barnehageeiere

Statsforvalteren i Agder søker frivillige, private og kommunale, barnehageeiere som ønsker å delta i et pilotprosjekt om ekstern veiledning av barnehageeiere.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 05.01.2021

Kompetansebygging i barnehagesektoren er viktig for at alle barn skal få et likeverdig barnehagetilbud av høy kvalitet. Kunnskapsdepartementet har bedt Utdanningsdirektoratet sette i gang en pilot for å teste ut ekstern veiledning av barnehageeiere. Dette skal skje i noen utvalgte kommuner som statsforvalterembetene bidrar til å identifisere, og som selv ønsker ekstern støtte til sitt arbeid med kvalitetsutvikling. Veiledning av barnehageeiere kan bidra til å styrke kvalitetsutviklingen i barnehagene.

Piloten inneholder tre deler:

  1. Gjennomføre en analyse av hva eksisterende kunnskapsgrunnlag har identifisert som kjennetegn på god kvalitet i barnehage .
  2. Utvikle og gjennomføre et pilotprosjekt med veiledning til private og kommunale barnehageeiere i et utvalg fylker.
  3. Basert på analysen i punkt 1 og erfaringer fra piloten skal det utarbeides et indikatorsett/kriteriesett for å identifisere barnehageeiere som har utfordringer med sin barnehagekvalitet og har behov for ekstern veiledning og støtte.

 

Et viktig aspekt ved piloten vil være å vurdere om det er formålstjenlig å etablere en slik veiledningsmodell som et nasjonalt tilbud på sikt, samt å kunne se sammenhenger med andre pågående prosjekter barnehagene deltar i, gjennom for eksempel regional ordning.

Udir har lyst ut oppdraget til eksterne kompetansemiljø. Evalueringer av andre prosjekt viser at bruk av slike miljø gir høyt faglig innhold og utbytte for deltakerne. Innhold og omfang i veiledningen vil utformes i en prosess mellom kompetansemiljø, deltakende barnehageeiere og Utdanningsdirektoratet

Deltakelsen i piloten skal være frivillig, og inkludere både private og kommunale barnehageeiere. Direktoratet vil legge til rette for en oppstartsamling våren 2021 og planlegger oppstart av veiledning høsten 2021. Pilotprosjektet avsluttes høsten 2023.

Det er begrenset kapasitet i piloten og Utdanningsdirektoratet vil foreta et utvalg deltakere basert på Statsforvalterens tilbakemeldinger. Frist for tilbakemelding 1.februar.