Grunnskole og videregående opplæring

Oppdatert 12.03.2024

Grunnopplæringen består av grunnskole og videregående opplæring. Opplæring på grunnskolenivå er et kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæring på videregående nivå. Private skoler godkjent etter privatskoleloven kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvalteren har ansvaret for at eksamen i grunnskolen og på videregående skole, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomført etter gjeldende lover og retningslinjer.

Statsforvalteren veileder fylkeskommunale, kommunale og private skoleeiere etter opplæringsloven og privatskoleloven. Vi skal også føre tilsyn med at skoleeierne driver i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkende ord og handlinger

Alle barn og unge har rett til et trygt og godt skolemiljø uten mobbing og krenkelser. Hvis du som elev ikke har det trygt og godt på skolen, skal skolen hjelpe til. Hvis skolen ikke hjelper til, kan du ta kontakt med oss hos Statsforvalteren. Vi har mer informasjon om hvordan du får en trygg skoledag uten mobbing. 

Klage til Statsforvalteren

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i opplæringsloven og privatskoleloven med tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har truffet vedtaket. Dersom denne instansen ikke gir medhold i klagen din, blir klagen automatisk sendt til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer

Utdanningsdirektoratet har samlet kunnskap og utviklet støtte til skoler og skoleeiere i arbeidet med kunstig intelligens (KI). Under finner du lenke til deres nettside.

Råd om kunstig intelligens i skolen | udir.no


Publisert 26.09.2017

Nasjonal undersøkelse om samhandling rundt utsatte barn og unge

Fylkesmannen oppfordrer aktuelle offentlige instanser på Agder til å bli med i den nasjonale kartleggingen som gjelder barn og unge 0 til 24 år.


Publisert 06.09.2017

Kvalifiserer din kommune til skoleeierprisen 2018?

Fylkesmannen oppfordrer kommuner og fylkeskommuner om å sende inn en begrunnet søknad for hvorfor nettopp din kommune bør få Skoleeierprisen.


Publisert 13.03.2017

Dronning Sonjas skolepris 2017

Kjenner du en skole som kan egne seg som kandidat til å få tildelt Dronning Sonjas skolepris?


Publisert 21.02.2017

Språklig mangfold på skolene

21. februar er den internasjonale morsmålsdagen.


Publisert 15.02.2017

Regionale oppstartsamlinger for Språkløyper

Våren 2017 inviterer Lesesenteret og Skrivesenteret til oppstartsamlinger for Språkløyper. Samlingene er åpne for alle, og alle landets kommuner og fylkeskommuner er invitert. Søknadsfristen er 1. mars.


Publisert 02.02.2017

Søk videreutdanning!

Søknadsportalen for videreutdanning innen opplæringssektoren er nå åpen.


Publisert 06.09.2016

Sunde skole er nominert til Dronning Sonjas skolepris 2016!

Sunde skole i Flekkefjord har i flere år arbeidet målrettet for å bli en skole som praktiserer likeverd og inkludering. Fylkesmannen mener skolen har en praksis i overensstemmelse med kriteriene for prisen.


Publisert 18.08.2016

Foreslå din skole til Benjaminprisen 2016!

Benjaminprisen deles ut til en skole som arbeider aktivt mot rasisme og diskriminering. Prisen er på kr 100 000 og overrekkes av kunnskapsministeren i januar 2017.


Publisert 08.06.2016

Veiledning av nyutdannede lærere og barnehagelærere

Delta på Mentor A-samlingene på Universitetet i Agder og/eller få veiledning på jobben.


Publisert 13.04.2016

Vil fornye og forbedre fagene i skolen

Regjeringen vil fornye fagene i skolen for å gi elevene mer dybdelæring og bedre forståelse. I tillegg vil den gi skolens brede dannelsesoppdrag en tydeligere plass i skolehverdagen.