Barnehage

Oppdatert 12.03.2024

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnets behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.

Barn skal ha det trygt og godt i barnehagen

Alle ansatte i barnehagen har plikt til å følge med på hvordan alle barna i barnehagen har det. Barnehagens ansatte skal gripe inn hvis barn utsettes for krenkelser. Eksempler på krenkelser er utestenging fra lek, plaging, mobbing, vold eller diskriminering.

Hvis ansatte oppdager at et barn ikke har det bra, må de melde fra til barnehagens styrer. I alvorlige tilfeller skal styrer melde fra til barnehageeier.  

Kommunens ansvar

Alle kommuner har en lovfestet plikt til å tilby nok barnehageplasser. Ut over foreldrebetalingen har kommunen et ansvar for å finansiere barnehagene, og kommunen gir tilskudd til godkjente private barnehager.

Det er barnehagemyndigheten i den enkelte kommune (eller bydel i Oslo) som skal påse at både kommunale og private barnehager drives i samsvar med regelverket, og barnehagemyndigheten skal gi veiledning og føre tilsyn.

Statsforvalteren veileder og fører tilsyn

Statsforvalteren veileder kommuner og barnehager etter barnehageloven, og fører tilsyn med kommunen (bydelen i Oslo) som barnehagemyndighet etter barnehageloven og tilhørende forskrifter. Statsforvalteren kan i særlige tilfeller føre tilsyn med en enkelt barnehage.

Statsforvalteren er klageinstans

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i barnehageloven og tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikke har gitt deg medhold i klagen din, blir klagen din sendt videre til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer

 

 


Publisert 12.06.2018

Et mangfoldig helsearbeid så tidlig som mulig!

Fylkesmannen arrangerer fagsamling over to dager for barnehagemyndigheten i alle kommunene i Agder. «Helsefremmende barnehager» er temaet.


Kompetansemidler til ikke-kommunale barnehager 2018

Kunnskapsdepartementet har gitt Utdanningsdirektoratet i oppdrag å videreføre et nasjonalt prøveprosjekt med kompetansemidler til ikke-kommunale barnehageeiere som ønsker å øke tilsatte sin kompetanse i barnehager på tvers av kommunegrenser. Alle private barnehageeiere som er registrert i Nasjonalt Barnehageregister (NBR) og som eier barnehager over kommunegrenser har tidligere fått informasjon om tilskuddsordningen.


Publisert 07.03.2018

Samling for barnehagemyndighet og ledere for PPT

Tema for samlingen vil være retningslinjer og anbefalinger for mat og måltid i barnehagen, bevegelse og utelek, og hvordan man på en god måte kan jobbe med disse fagområdene i barnehagen.


Publisert 21.02.2018

Utlysning av tilretteleggingsmidler etter lokale prioriteringer - våren 2018

Tilretteleggingsmidler for barnehageeiere. Gjelder ansatte som tar ABLU og deltid-barnehagelærerutdanning i studieåret 2017/18.


Publisert 05.02.2018

500 barnehageansatte fikk oppleve Kari Pape på Fylkesmannens fagdag for barnehageansatte

Tema for årets samling var barnehagens pedagogiske praksis i lys av ny rammeplan. Fylkesmannens fagdag for barnehageansatte arrangeres hvert år den første torsdagen i februar og er en samling mange barnehageansatte i Aust- og Vest-Agder ser frem til.


Publisert 02.02.2018

Søk videreutdanning!

Søknadsperioden for videreutdanning for lærere, lærerspesialistutdanning, rektorutdanning barnehagelærere og styrerutdanning er i gang. Søknadsfrist er 1. mars.


Publisert 19.01.2018

Flere barnehagelærere i barnehagen

Fra 1. august 2018 blir pedagognormen i barnehagen skjerpet. Da skal det være minst én pedagogisk leder per 7 barn under tre år, og minst én pedagogisk leder per 14 barn over tre år.


Publisert 19.01.2018

Webinar for alle ansatte i barnehager

Årets første webinar for alle ansatte i barnehager er publisert på udir.no. Temaet for webinaret er barnehagen som pedagogisk virksomhet.


Publisert 26.09.2017

Nasjonal undersøkelse om samhandling rundt utsatte barn og unge

Fylkesmannen oppfordrer aktuelle offentlige instanser på Agder til å bli med i den nasjonale kartleggingen som gjelder barn og unge 0 til 24 år.


Publisert 21.09.2017

God oppslutning om Fylkesmannens møte med barnehagemyndigheten

50 personer deltok på Fylkesmannens høstsamlingen med kommunene som barnehagemyndighet 5. og 6. september.