3000 måltider før skolestart.

Mange barn spiser flere måltider i barnehagen enn de gjør hjemme, et barn som går i barnehage fra etterårsalderen vil rekke å spise 3000 måltider før skolestart. Derfor er bra mat i barnehagen avgjørende. 6.desember 2018 sendte Helsedirektoratet ut revidert utgave av Nasjonale faglige retningslinjer for mat og måltider i barnehagen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.02.2019

Nasjonalt kunnskapssener for barnehager skriver om dette at «gode kostholdsvaner vil kunne virke forebyggende og kunne fremme god folkehelse…De valg barnehagen tar, vil få betydning for hvert enkelt barn nå og videre i livet».

Gode måltid handler om mer enn et variert kosthold med sunn og god mat. Like viktig er gode rammer for måltidene. Rammeplan for barnehagen sier at personalet skal legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna. Bruk måltidet aktivt som møteplass for sosialt samspill og tilhørighet. Måltidene er en arena som åpner for matglede og felleskap fra tidlige barneår.

Med dette bakteppe er det viktig at maten som tilbys har riktig sammensetning av næringsstoffer, bidrar til vekst, utvikling og gir forutsetninger for en god helse. Gode vaner formes tidlig i livet, og gode vaner som innarbeides i barnehagealder kan vare livet ut.

I barnehagen gjør vi alt for barns beste. Alle som jobber i barnehage bør ha kunnskap om hva et variert og godt kosthold er, og hvorfor dette er viktig. På Helsedirektoratets sider finner man oppskriftshefte «Bra mat i barnehagen» og de faglige nasjonale retningslinjer for mat og måltider i barnehagen.

Et godt og variert kosthold i trygge, anerkjennende og positive omgivelser vil kunne gi en rekke helsegevinster både i oppveksten og senere i livet. Barn skal etter hvert selv planlegge og velge sine egne måltider. Da ønsker vi at de har kunnskaper om hva som er gode, smarte og fornuftige valg av innhold og struktur på måltidet.

Og hvis det fremdeles er matpakken hjemmefra som rår, vil god dialog og et tett samarbeid med foreldre om hvilken mat barna trenger i barnehagehverdagen være viktig. Nordland fylkeskommune har laget en nyttig plakat som kan hjelpe barn og voksne med å ta gode valg.

Lykke til med mange gode måltider fylt med samtaler, latter, felleskap og næringsrik mat!