Myr og sti i Bymarka får et nytt løft

t.v. Sti som skal tilbakeføres til myr. t.h. "Ny" sti.

Restaurering av Storheiastien og myr ved Rundheia i Bymarka naturreservat er et samarbeidsprosjekt mellom Statsforvalteren i Trøndelag, Trondheim kommune og Trondhjems turistforening.

 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 11.06.2021

Bymarka naturreservat ligger i kjernen av Trondheims bymark og ble fredet i 2005. Formålet med fredningen er å bevare et barskogområde med naturskogkvaliteter som er typisk for naturtypen i regionen med sitt biologiske mangfold i form av naturtyper, økosystemer, arter og naturlige økologiske prosesser. Området har en særskilt pedagogisk og vitenskapelig betydning som et område som har restaurert seg fra tidligere sterk påvirkning. Området er egenartet i form av at det har stor variasjon i vegetasjonstyper, eksposisjoner og høydelag. Verneområdet ligger i et regionalt viktig friluftsområde. Statsforvalteren i Trøndelag er forvaltningsmyndighet for verneområdet.

Stien fra veien inn til Elgsethytta og opp til toppen av Storheia (Storheiastien) er en av de mest brukte stiene i Bymarka. Storheia har en fantastisk utsikt som gjør den til et attraktivt turmål for mange. Stien ble anlagt av Trondhjems turistforening (TT) på slutten av 1800-tallet - tidlig på 1900-tallet. Og har etter den tid blitt oppgradert flere ganger. Stien har de siste årene på grunn av sterkt økende bruk i kombinasjon med mer krevende klima-/værforhold blitt påført betydelig slitasje, og fremstår i perioder og på enkelte strekninger som lite innbydene for publikum. Dette fører til at turgåere på strekninger heller velger å gå utenom stitraseen, som igjen fører til slitasje på terrenget ved siden av stien.

Målet med opprusting av stien er å lage en sti som fremstår som attraktiv for publikum med hensyn på robusthet, funksjonalitet og estetikk. I tillegg skal stien som går over myr ved Rundheia flyttes tilbake til den gamle TT-traseen, og myra skal restaureres. Mer om prosjektet Storheiastien finnes på kommunens hjemmeside: Storheiastien

Etter mange års planlegging startet arbeidet med opprusting av stien i 2020. I juni 2021 startet restaurering av myra ved Rundheia. Arbeidene utføres av Trondheim Bydrift. Statens naturoppsyn leder arbeidet med restaurering av myra.

Sti til høyre er "ny" sti, sti til venstre er gammel sti som skal restaureres tilbake til myr

I de siste årene har flere myrer blitt restaurert både i Norge og i resten av verden. Arbeidet går ut på å tette gamle grøfter og gjeninnføre myrvegetasjon. Når vannstanden heves, stanser nedbrytningen av torva og myra gjenopptar sin økologiske funksjon som karbonlager, filtreringssystem og levested for våtmarksarter. 

Myra ved Rundheia er sterkt påvirket av grøfting og tråkkslitasje. Det lages nå deminger med stedegen torvmasse, og glatter ut grøftekantene for å hindre at vann renner ut langs den gamle grøftetraseen og ned langs turstien.

Carina Ulsund

Det legges også torv i mellom demingene sammen med kvister, for å øke vekst av torvmoser. "Hullene" mellom demingene vil fylles med vann og gi gode forhold for insekter og amfibier.

Kontaktperson prosjekt Storheiastien: Helge Grenne, Trondheim kommune.
Kontaktperson myrrestaurering: Carina Ulsund, Statsforvalteren i Trøndelag og Erlend Skutberg, SNO.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner

Lenker