Forsvaret vil øve og skyte mer

Soldater fra Trøndelag Heimevernsdistrikt HV-12 øver på mørkeskyting med lysgranat med 84mm rekylfri kanon under øvelse Trøndelag 2017.
Soldater fra Trøndelag Heimevernsdistrikt HV-12 øver på mørkeskyting med lysgranat med 84mm rekylfri kanon under øvelse Trøndelag 2017. Foto: Kristian Kaperud / Forsvaret).

Forsvarsbygg har søkt om endringer i tillatelsen for Leksdal skyte- og øvingsfelt i Stjørdal kommune, mens naboene ikke ønsker økt aktivitet. Fylkesmannen har nå fattet vedtak i saken.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 07.12.2020

Det er en rekke vilkår i tillatelsen som ligger til grunn for aktiviteten på Leksdal skytefelt. Leksdal er ett av Forsvarets prioriterte skytefelt. Forsvarsbygg ønsker færre restriksjoner for bruk av anlegget, og har derfor søkt om til dels store endringer i vilkårene.

De har søkt om å kunne øke antall helger med aktivitet fra 12 til 15, at kveldforbud for tunge våpen fjernes, at det åpnes for unntak fra grenseverdiene for tunge våpen for 20 netter per år, at nattforbudet for lette våpen omgjøres til restriksjoner på natt, at begrensningen på 30 kvelder per år fjernes. I tillegg ønsker Forsvarsbygg at kravet om stille periode i uke 27-29 fjernes.

Dette har naboene protester på, da de ikke ønsker økt aktivitet i skyte -og øvingsfeltet.

Åpner for noe mer aktivitet

Fylkesmannen har nå behandlet saken og åpner for noe mer aktivitet, men setter også krav om avbøtende tiltak. Fylkesmannen har vedtatt å øke begrensningen fra 12 til 13 helger per år, men beholdt begrensningen på 30 kvelder per år. Det åpnes ikke for skyting om kvelden eller om natten i helgene. Videre er det satt begrensninger på at aktivitet i helger, kvelder og natten skal legges til perioden 1. september til 1. mai. Dette av hensyn til bolig- og fritidsboligeierne i området skal ha mest mulig ro i sommerhalvåret. Fylkesmannen anser dette som viktig med tanke på utendørsaktivitet for alle naboene, men også for andre som bruker området.

Ut fra at aktivitet på natt bør unngås, og at støygrensene vil overskrides for 37 boliger og 14 fritidsboliger, har Fylkesmannen landet på at det kun gis tillatelse til 10 netter med støyoverskridelser. 

Stille perioder som ikke defineres som helligdag, men som står i tillatelsen fra før videreføres. Det vil si romjul, påsken, pinsen og tre uker om sommeren.

Nye grenseverdier for støy

Det er satt nye grenseverdier for støy, da ut ifra mal utarbeidet av Miljødirektoratet og Forsvarsbygg. Fylkesmannen forstår at støyskjerming fra et skyte- og øvingsfelt er vanskelig, men viser til at det er mulig. Av den grunn er det satt krav om at det gjennomføres en kost-/nytte analyse for skjermingstiltak.

Videre har Fylkesmannen satt krav til følgende avbøtende tiltak:
Begrense aktiviteten (ved ikke å gi Forsvarsbygg alt de har søkt om), krav til varsling (all kveld-, helg og natteaktivitet skal varsles, i tillegg skal all unntaksaktivitet varsles) og at det i perioder med store overskridelser av grenseverdiene (aktiviteter som gir verdier over 75 dB) skal tilbys alternative overnattingssteder for de mest berørte naboene.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner