Møte reindrifts- og landbruksnæringa Tufsingdalen

Denne uka møtte Statsforvalteren reindrifts- og landbruksnæringa i Tufsingdalen. Bakgrunnen for møtet var den gjentagende konflikten mellom reindrifta og landbruksnæringen knyttet til rein på innmark og rein utenfor distriktsgrensa for Femund sijte.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 19.03.2021

Os kommune, Statsforvalteren i Innlandet og Statsforvalteren i Trøndelag inviterte næringsaktørene til et dialogmøte torsdag 18. mars. Hensikten med møtet var å få til en dialog om en plan for å dempe konfliktene mellom de to næringene i Tufsingdalen.

- Vi er glade for at næringene møter oss og at vi kan fortsette den konstruktive dialogen fra siste møte i januar, sier fungerende reindriftsdirektør og assisterende statsforvalter Øystein Johannessen hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Bakgrunnen for dialogmøtet er dels at det gjennom flere år har kommet henvendelser om rein på innmark og dels at rein har vært utenfor distriktets grenser. Samtidig setter utbygginger, aktiviteter i terrenget og klimaendringer press på beiteressursene, også i dette området.

"Fremtidsrettet jordbruk og reindrift"

Statsforvalteren sammen med næringene har jobbet for at begge næringene skal ha gode forhold i Tufsingdalen. Ett av tiltakene er «Fremtidsrettet jordbruk og reindrift». Prosjektet har en rekke tiltak som kan bidra til et ryddig forhold mellom næringsaktørene.

- Det skal ikke være et valg mellom de to næringene, det skal være plass til begge, men vi forstår at dette er krevende for begge parter. Vi hos Statsforvalteren er opptatt av at man følger opp forliket fra 2019 om oppsetting av sperregjerde, og vi skal fortsatt være en aktiv pådriver for god dialog og godt samarbeid mellom aktørene. I tillegg må vi være tydelige på at vi her står i en nasjonal utfordring som krever tydelige, nasjonale grep og styringssignaler, sier Johannessen.

Reindriftsavdelingen hos Statsforvalteren har flere oppgaver overfor reindriften. Avdelingen er førstelinjetjeneste overfor næringen, og i skal bidra til forvaltning av næringen som en økologisk, økonomisk og kulturell bærekraftig næring.  Avdelingen har også kontroll- og tilsynsoppgaver overfor reindriften.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.