Mange søknader om erstatning etter avlingssvikt i Trøndelag i 2020

2020 har vært et krevende år for mange bønder i Trøndelag på grunn av værforholdene gjennom vekstsesongen. De klimatiske forholdene har gitt avlingsskade i en god del områder og mange søker nå om erstatning for å redusere det økonomiske tapet. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 06.11.2020

Foretak som har avlingsskade grunnet klimatiske forhold som det ikke er mulig å sikre seg mot, kan søke om erstatning for å redusere økonomisk tap.

Innen søknadsfristen 31.oktober har vi mottatt omtrent 450 søknader i Trøndelag. Søknadene fordeler seg med 245 på korn og 204 på grovfôr.

Det er kommet inn søknader fra 28 av totalt 38 kommuner, og flest søknader er fra foretak i kommunene Steinkjer, Indre Fosen, Ørland, og Verdal.

Vekstsesongen 2020 ble veldig krevende for mange bønder. Mye snø sist vinter og kjølig vår medførte at våronna ble seinere enn normalt for mange. Juni ble en veldig tørr måned, og enga ble tynn og grasavlinga hos mange kraftig redusert. Kornåkrene ble tørre, få strå voks opp og de begynte å skyte lenge før tida. Regnet som kom i juli ga bedre vekstforhold for andreslåtten, og kornet satte nye skudd. Andregenerasjonskornet reddet kornavlingene i Trøndelag, men medførte sein modning. Det er nå gjort en stor innsats i fylket med å få høstet inn korn. 

For vekstsesongen 2020 er det lagt til rette for en midlertidig ordning, der det også er mulig å søke om erstatning for tap forårsaket av mangel på arbeidskraft ved innhøsting i grøntnæringa på grunn av koronapandemien. I Trøndelag er det ingen som har søkt om erstatning grunnet mangel på arbeidskraft.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.