Dette innholdet er skrevet før 2019 da antall fylkesmannsembeter gikk fra 16 til 10. Informasjonen kan være utdatert.

«Kåre på kaia» får Miljøprisen 2017

Kafeen i Sjøvegan gjør en ekstra innsats for miljøet i Troms. – Kjempestas å få Miljøprisen for å holde på med det vi liker aller best, sier eierne Andreas og Dina Bay.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 08.02.2017

Miljøprisen deles ut av miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Troms hvert år på Miljømila (miljøfagskonferanse).

Miljøprisen går til noen som gjennom sitt arbeid eller virksomhet har rettet oppmerksomhet på miljøarbeid. Det kan være noen som inspirerer til å være miljøvennlig, gjør konkret arbeid, formidler, synliggjør konsekvenser eller setter miljø i en større sammenheng.

 - Det er veldig gøy at våre små grep for miljøet blir lagt merke til, sier kaféeier Dina Bay.

Dina Bay forteller at de selger ut all maten i disken på lørdager. - De aller fleste synes det er flott at utvalget er skrint på slutten av dagen når de hører årsaken, sier hun.

 

Foreslått av ordføreren 

Det var ordfører i Salangen, Sigrun Wiggen Prestbakmo, som foreslo kafeen som kandidat til prisen. Her er hennes begrunnelse (Fylkesmannen har kortet ned begrunnelsen):

Jeg foreslår kafeen «Kåre på kaia» til Miljøprisen 2017. I etableringa, oppstarten og driften har Kåre på kaia, ved Dina og Andreas Bay, fokusert på miljøvennlige løsninger. Dekor og møblement er gjenvunne skatter.  

Kafeen har betydelig oppmerksomhet på å unngå å kaste mat og tilpasser menyen slik at god mat ikke går i søpla. Av dette blir det mange nye, gode lunsjretter.

På fredag tilbyr de konseptet «Gryta på bordet» med langbord plass til 25-30 gjester. Gjestene må melde seg på måltidet på forhånd. På den måten lager de ikke for mye mat som havner i søpla. For mange kunder blir måltidet inngangsporten til økologiske produkter og nye smaker. (Det serveres ikke kun økologisk mat.)

Gjestene oppfordres til å legge gaver under kafeens årlige juletre. Gavene gis til barn, unge eller voksne på asylmottaket. Kåre på kaia fokuserer på å dele med de som har minst.

Dina og Andreas Bay er aktive i Salangen næringsforening. De tok initiativet til «Handelssparken»: Fargerike sparkstøttinger i Sjøvegan sentrum som fritt kan benyttes. Dette for å få folk til å parkere bilen.

Kåre på kaia har lykkes med å være tro mot ideen om miljøvennlig mat og miljø. Dina og Andreas viser at vi alle kan bidra med litt gjennom flere små miljøvennlige initiativ. Kåre på kaia vil være en verdig vinner av miljøprisen 2017.

 

Vi gratulerer «Kåre på kaia» med Miljøprisen 2017.

Dina og Andreas Bay har startet opp og eier kafeen i Sjøvegan.


 

  • Miljøprisen 2016 gikk til Rolv Gunnar Bakkelund for initiativ til patronlotteriet og ildsjel i opprydding av marin forsøpling på Sørrollnes.
  • Miljøprisen 2014 gikk til Bo Eide for arbeidet med marin forsøpling.

Hva er Miljømila?

Miljømila er en miljøfagkonferanse som Fylkesmannen i Troms arrangerer årlig.

Kommunene blir invitert til to dager med opplæring, oppdatering, inspirasjon, nyheter, diskusjon og tilbakemelding på miljørelaterte temaer.

Konferansen er også åpen for andre interesserte. Tema i 2017 er vannforvaltning og naturmangfold.