Dette innholdet er skrevet før 2019 da antall fylkesmannsembeter gikk fra 16 til 10. Informasjonen kan være utdatert.

Fagdag om inntak av selen og jod

Komite for geomedisin, som er en del av Det Norske Vitenskaps-akademi, arrangerer fagdag den 30. oktober 2018 der de setter inntak av selen og jod på agendaen. Dyktige fagfolk fra Norge og Sverige vil belyse temaet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 28.09.2018

Lavt innhold av jod og selen i norsk kosthold og fôrvekster – Et helseproblem for mennesker og produksjonsdyr?

 

Jod og selen er essensielle sporelementer for mennesker og husdyr. Mye taler for at inntaket av dem er lavere enn ønskelig i Norge. Dette har blant annet bakgrunn i at jordsmonnet er fattig på disse elementene. I viktige funksjoner spiller jod og selen sammen. I tillegg til å inngå i enzymer med antioksidantfunksjon, har selen blant annet betydning for dannelse og omsetning av jodholdige skjoldbuskkjertelhormoner. I dette seminaret tar vi opp nyere forskning som belyser helsemessige konsekvenser og mulige tiltak for å bedre situasjonen.


Program

08:30-09:30 | Registrering – kaffe/te

09:30-09:40 | Velkomst og introduksjon ved Aksel Bernhoft, leder av komiteen.

09:40:10:10 | Hvorfor er jod og selen viktig? Fysiologiske virkninger og inntaket i den europeiske befolkningen i dag. Jan Alexander, fagdirektør og professor, Folkehelseinstituttet.

10:10-10:30 | Jod og selen i den norske befolkningen gjennom historien. Helle Margrete Meltzer, forskningssjef, Folkehelseinstituttet.

10:30-10:50 | Jod i svangerskapet og barns helse. Marianne Hope Abel, stipendiat, TINE SA/OsloMet storbyuniversitetet/Folkehelseinstituttet.

10:50-11:10 | Beinstrekk

11:10-11:30 | Jodberikning og risiko. Anne-Lise Brantsæter, seniorforsker, Folkehelseinstituttet.

11:30-11:50 | Selen i svangerskapet og barns helse. Anne Lise Bjørke-Monsen, overlege og førsteamanuensis, Haukeland universitetssykehus og Universitetet i Bergen.

11:50-12:20 | Hjertelidelser og selenmangel i Norden. Urban Alehagen, professor og överläkare, Linköpings universitet og Universitetssjukhuset i Linköping.

12:20-13:10 | LUNSJ

13:10-13:25 | Selen og jod – viktig for beskyttelse mot stråleskader. Brit Salbu, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

13:25-13:40 | Kjemisk form av selen i fôret påvirker dyras helse og selenfordeling. Michaela Falk, forsker, Veterinærinstituttet.

13:40-13:50 | Lavt nivå av jod og selen hos ammekyr i Norge. Aksel Bernhoft, seniorforsker, Veterinærinstituttet.

13:50-14:05 | Jod og selen i beiteplanter og -dyr. Tore Sivertsen, førsteamanuensis emeritus, NMBU.

14:05-14:25 | Beinstrekk, kaffe/te

14:25-14:40 | Nedgang av jodinnholdet i melk. Egil Prestløkken, førsteamanuensis, NMBU.

14:40-14:55 | Biofortifisering av mat og fôrvekster med selen som strategi for økt seleninntak. Bal Ram Singh, professor emeritus, NMBU.

14:55-15:10 | Sjømat som kilde til jod og selen. Lisbeth Dahl, seniorforsker, Havforskningsinstituttet.

15:10-15:30 | Avsluttende spørsmål/diskusjon – konklusjon


 

Kontaktpersoner

Praktisk informasjon

Sted: Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA), Drammensveien 78, Oslo

Deltakeravgiften er kr 500,- og betales ved påmelding. Deltakeravgiften dekker lunsj.

Meld deg på her!

Informasjon på Vitenskapsakademiets nettside

Spørsmål om påmelding kan rettes til komiteens sekretær Geir Aamodt