Jordvern

Oppdatert 08.04.2024

Vi treng dyrka og dyrkbar jord for å sikre matforsyning på lang sikt. Derfor bør vi i størst mogleg grad unngå å byggje vegar, bustader og industribygg på dyrka mark. Jordvern inneber å sikre at den beste jorda framleis blir brukt til å dyrke mat og ikkje omdisponert til andre formål.

Presset på matjordareal varier frå fylke til fylke

Utfordringane på dette området varierer mykje frå region til region, med overskot av areal, attgroing og dårleg vedlikehald i enkelte område, og underskot, nedbygging, mangel på areal å spreie husdyrgjødsel på og høge leigeprisar i andre område.

Dei delane av landet med byar og tettstader som veks mest, har også dei mest produktive jordbruksområda. Dei siste 50 åra er det omdisponert meir enn ein million dekar jordbruksareal til andre formål. I arealplanlegginga må utbyggingsbehov, transportsystem, grønstruktur, friluftsinteresser, biologisk mangfald og kulturminnevern vurderast samla.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 21.01.2022

Innspel til oppstartsvarsel og planprogram for næringsområde på Svertingstad i Time

Statsforvaltaren har gitt uttale til varsel om oppstart av planarbeid og planprogram for næringsområde på Svertingstad som Time kommune har send på høyring. Vår tilbakemelding er at det er positivt at kommunen skal greie ut eit 0-alternativ, det vil seie å sjå på konsekvensane ved ikkje å byggje ut området.


Publisert 21.01.2022

Er du opptatt av jordvern og arealbruk – bli med på laget!

Brenn du for berekraftig arealbruk og levedyktig landbruk, då har vi ei stilling som kanskje interesserer deg? Vi leiter etter ein engasjert person med erfaring frå fagfeltet. Dersom det er noko du ikkje kan frå før, får du gode kollegaer som vil bidra med kunnskap.


Publisert 03.12.2021

Ny E 39 utfordrar nasjonale interesser knytt til natur-, vassdrag og jordvern

Statsforvaltaren har nyleg gitt uttale til høyring av detaljregulering for ny E 39 for delstrekninga Bue-Ålgård. Det planlagde veganlegget legg beslag på store mengder med jordbruksjord også på denne strekninga. Det er derfor positivt at det blir lagt opp til kompenserande tiltak med nydyrking, men dette må ikkje komme i vesentleg konflikt med naturverdiane.


Publisert 26.11.2021

Kommunal- og distriktsministaren svarer om frådeling av gardshus

Statsforvaltaren i Rogaland har ved fleire tilhøve klaga på vedtak gjort av kommunane i fylket når det er gitt dispensasjon til frådeling av gardshus. Statsforvaltaren får ofte medhald i klagen frå settestatsforvaltaren. I to sakar frå Rogaland har kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) gjort om settestatsforvaltaren sitt vedtak.

Olaug Vervik Bollestad (KrF) stilte i Stortinget spørsmål til kommunal- og distriktsministar Bjørn Arild Gram 29.10.2021 om desse avgjerdene er å rekne som prinsipielle. Gram svarte Bollestad den 04.11.2021.


Publisert 15.11.2021

Veileder for arealstrategi og kommunalt jordvernmål

Rogaland fylkeskommune har utarbeidet en ny veileder til Regionalplan for Jæren og Søre Ryfylke. Veilederen tar for seg utarbeidelse av arealstrategi steg for steg, og viser hvordan kommunene kan sette kommunalt jordvernmål.


Publisert 05.11.2021

Skjerpa jordvern inneber også strengare krav om effektiv arealutnytting

Dersom vi skal innfri skjerpa nasjonale og regionale jordvernmål er god arealutnytting viktig, dette for å unngå press på nedbygging av nye landbruksareal. Statsforvaltaren gav nyleg Klepp kommune råd om å planlegge for høgare bustadtettleik i samband med høyring av Detaljregulering for Orstad landsby.    


Publisert 02.11.2021

Webinar om jordvern – Om kart og kunnskapsgrunnlaget for jordvern i arealforvaltninga

Vil du lære meir om jord, jordvern og kartverktøy til bruk i arealforvaltninga? NIBIO inviterer i samarbeid med Statsforvaltarane i Agder og Rogaland, til webinar om temaet. Webinaret er todelt og blir heldt den 11. og 18. november.


Publisert 25.05.2021

Ny nasjonal jordvernstrategi

Regjeringa la 21. mai 2021 fram oppdatert jordvernstrategi for Stortinget. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad seier at status på dei beste jordbruksareala må hevast betydeleg, og det må slik sett særleg gjelde Rogaland.


Publisert 12.05.2021

Avslag på søknad om gardsutsal på Stokka i Sandnes kommune

Statsforvaltaren i Rogaland klaga på eit kommunalt dispensasjonsvedtak i ei sak gjeldande etablering av gardsutsal på Stokka i Sandnes kommune, på motsett side av E39 like ovanfor Kvadrat kjøpesenter. Omsyn til langsiktig grense landbruk og driftsulemper for landbruksdrift blei vektlagt i klagen. Statsforvaltaren i Vestland har no fatta endeleg vedtak i klagesaka.


Publisert 07.04.2021

Hvorfor anbefaler vi parsellhage og andelslandbruk, og ikke kolonihager på Joa i Sola?

Regjeringen har laget en strategi for urbant landbruk. Lengre ventelister på etablerte andelslandbruk er en realitet i Rogaland og utviklingstrender viser at interessen for dyrking er økende nasjonalt. Flere vil ventelig derfor stille spørsmål til Statsforvalterens innsigelse til planforslaget for etablering av kolonihager på Joa.