Lokal kompetanseutvikling i barnehage og grunnopplæring

I 2021 vart det innført ny tilskotsordning for lokal kompetanseutvikling i barnehage og grunnopplæring. Tilskotsordninga fungerer slik at barnehage- og skuleeigarar kan melde frå om behov for midlar til kompetanseutvikling i eigne verksemder. Midlane kan brukast til å vurdere, planleggje og gjennomføre kompetansetiltak. 

Den statlege tilskotsordninga skal bidra til å støtte opp om det ansvaret som barnehage- og skuleeigarar har for å arbeide med kompetanse- og kvalitetsutvikling.

Midlane frå tilskotsordninga skal støtte tiltak som gir kollektiv kompetanseutvikling i barnehagar og skular. Barnehage- og skuleeigarar gjennomfører kompetansetiltaka i samarbeid og partnarskap med universitet og høgskular.

Tilskotsordninga omfattar:

  • Regional ordning for kompetanseutvikling i barnehage
  • Desentralisert ordning for grunnskular og vidaregåande skular
  • Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderande praksis 

Målgrupper for kompetansetiltaka

Målgrupper for kompetansetiltaka i tilskotsordninga er lærarar, leiarar og andre tilsette i barnehagar og skuler, og andre i organisasjonen rundt som bidreg til kvalitet i tilbodet til barn og unge.

Målgrupper for kompetansetiltaka i Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderande praksis er breiare og omfattar i tillegg til barnehage- og skuleeigarar, tilsette i PP-tenesta og andre tverrfaglege tenester i kommunane og fylkeskommunane som inngår i laget rundt barnet og eleven.

Melde kompetansebehov

Det er barnehage- og skuleeigarar som analyserer kompetansebehovet og deretter melder behov for kompetanseutvikling til statsforvaltaren. Eit nettverk av eigarar kan velje å gå saman om å melde behov for kompetanseutvikling. 

Statsforvaltaren legg til rette for at behovsmeldingane skal kunne behandlast og prioriterast i samarbeidsforum.

Samarbeidsforum prioriterer tiltak

Det er samarbeidsforum i fylka som prioriterer kva tiltak tilskotet skal fordelast til. Dette blir gjort ut frå lokale kompetansebehov. 

Samarbeidsforum skal inkludere representantar for offentlege og private barnehage- og skuleeigarar, kommunar som lokal barnehagemynde, universitet og høgskular med geografisk tilknyting til regionen, lærarorganisasjonane og KS . Samarbeidsforum kan også invitere andre aktørar til å vere med i samarbeidsforum. Statsforvaltaren har sekretariatsansvar for samarbeidsforumet og betalar ut midlane etter avgjerd i samarbeidsforum.

AU for samarbeidsforum

Samarbeidsforum velger en leder og et AU. AU forbererer saker til samarbeidsforum. Arbeidsutvalget har som hovedoppgave å bidra til at samarbeidsforum blir enige om en felles årlig innstilling, og at arbeidet er i tråd med overordnet, langsiktig plan. Leder er møteleder for møtene i samarbeidsforum.

Til grunn for oppgavene til AU samarbeidsforum ligger Mandat for samarbeidsforum. Mandatet og hovedoppgavene til samarbeidsforum vil være retningslinjer for leder og arbeidsutvalget, som i det videre vil forberede sak til samarbeidsforum om årlig innstilling om bruk og fordeling av midlene.

Medlemmer i AU 2023-2024:

Jørn Pedersen (leder)- region midt skole
Modgunn Sandvik - region nord barnehage
Odd Magne Bakke - UiS


Vis meir


Publisert 08.12.2023 av Marie Lillejordet Sivertsen

Tilskudd til lokal kompetanseutvikling i barnehage og grunnopplæring 2024

Barnehage og skoleeiere i Rogaland kan melde behov for tilskudd til lokal kompetanseutvikling innenfor disse ordningene:

  • Regional ordning
  • Desentralisert ordning
  • Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis

Frist for å melde behov er 1.februar 2024


Publisert 04.12.2023

Samisk språk i barnehagen

Samiske barn i barnehage har rett på samisk opplæring. Dette er regulert i barnehagelova og rammeplan for barnehagar. I Norge er nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk offisielle språk. Desse tre språka, som er beskytta av den europeiske pakt for minoritetsspråk, er òg opplæringsspråk i barnehagar og skular.


Publisert 20.06.2023

Fordeling av kompetansemidler til partnerskap i tilskuddsordningen

Gjennom tilskuddsordningen for lokal kompetanseutvikling har Samarbeidsforum i Rogaland besluttet en fordelingen av 62 012 000 kroner til barnehage- og skolebaserte kompetansutviklingstiltak for skole- og barnehageåret 2023/2024. 


Publisert 02.06.2023

Kompetansepakker for kollektiv og individuell utvikling

Utdanningsdirektoratet har utviklet kompetansepakker innenfor ulike temaer. Felles for dem er at de gir faglig påfyll og støtte til å utvikle kompetanse og praksis i barnehager, skoler, PP-tjenesten, lærebedrifter og prøvenemder.


Publisert 13.02.2023

Barnevernsreforma

Barnevernsreforma har gitt kommunen meir ansvar på barnevernsområdet.  Reforma regulerer først og fremst barnevernet, men målet er å styrkje førebyggande arbeid og sikre tidleg innsats i heile oppvekstsektoren. Kommunen må derfor gjere endringar i heile oppvekstsektoren.


Publisert 15.12.2022 av Anita Olufsen

Tilskudd til lokal kompetanseutvikling i barnehage og grunnopplæring 2023

Barnehage og skoleeiere i Rogaland kan melde behov for tilskudd til lokal kompetanseutvikling for inntil tre år innenfor disse ordningene:

  • Regional ordning
  • Desentralisert ordning
  • Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis

Frist for å melde behov er 1.februar 2023


Publisert 03.10.2022

NOU 2022:13 Med videre betydning

Utvalget for etter- og videreutdanning i barnehage og skole ble oppnevnt 3. september 2021 for å utrede og foreslå modeller for etter- og videreutdanning for lærere og andre ansatte i barnehage og skole. Målet skal være god kompetanse hos ansatte i alle barnehager og skoler for å fremme utvikling, læring og danning hos barn og elever. Utvalget foreslår flere tiltak for å etablere et helhetlig og varig system for kompetanse- og karriereutvikling i barnehage og skole.