Dette innholdet er skrevet før 2019 da antall fylkesmannsembeter gikk fra 16 til 10. Informasjonen kan være utdatert.

Matproduksjon

Markedet for lokalmat er voksende, og matproduksjonen skal ivareta forbrukernes ønsker om trygg mat, kvalitet, mangfold og miljøvennlig produksjon. Statsforvalteren er pådriver for verdiskaping og næringsutvikling med utgangspunkt i sunn og trygg norsk mat. 

Fylkeskommunen forvalter tilskuddsordninger som kan bidra til at flere matprodusenter foredler egne råvarer og tilbyr forbrukerne gode matopplevelser. Midler til bedriftsutvikling blir forvaltet av Innovasjon Norge. Næringsutvikling innen matproduksjon er blant annet knyttet til lokal matkultur og lokale spesialiteter, turisme og reiseliv, matkvalitet, helse og kompetanse.

Statsforvalteren samarbeider med andre statlige etater, Innovasjon Norge, fylkeskommunene, kommunene og ulike organisasjoner i dette utviklingsarbeidet.

Vis mer


18.01.2017

Oppland markerer seg på Grüne Woche

Hadeland Viltslakteri, Hemlaga på Næs(bildet), Pilegrimssenteret på Granavollen, Lasse Liten restaurant på Gjøvik og Lysaker Gjestgiveri på Fåberg stiller for Oppland på årets Grüne Woche i Berlin.


24.10.2016

Sundheim bo- og treningssenter på Vinstra har den beste sjukeheimsmaten i Noreg

Sundheim bo- og treningssenter på Vinstra er kåra til vinnar av Gylne Måltidsøyeblikk 2016. Om lag 200 institusjonar deltok i konkurransen i år, og fem finalistar kjempa om fyrstepremien på 30 000 kroner.


13.11.2015

Skjåkheimen best til å servere "Gylne måltidsøyeblikk"

Hjemmelaget mat laget av lokale råvarer innbydende servert i hyggelige omgivelser. Det er oppskriften som gjorde kjøkkenet på Skjåkheimen til Opplandsvinner i konkurransen "Gylne måltidsøyeblikk". Skjåkværene går dermed videre til landsfinalen


07.11.2014

Matprodusenter fra Oppland til Grüne Woche, Berlin

Lokale matprodusenter og reiselivsbedrifter i søndre deler av Oppland får anledning til å profilere seg under den store internasjonale landbruks- og reiselivsmessen "Grüne Woche" i Berlin 16. til 25. januar 2015.


18.09.2014

Ny matspesialitet fra Avdem Gardsysteri

Under åpninga av Matstreif på Rådhusplassen i Oslo midt i september fikk blant andre Avdem Gardsysteri utdelt hederstegn av Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal som bevis på godkjent produkt. Denne gangen var det Smør av upasteurisert rømme som kom gjennom nåløyet til det matfaglige utvalget og fikk tildelt Spesialitet-merket.


24.06.2014

Ny veileder for lokalmatprodusenter

Mattilsynet har utarbeidet nytt og bedre veiledningsmateriell for lokalmatprodusentene. Det vil gjøre det lettere å å orientere seg om regelverket som er laget for å sikre trygg matproduksjon.


11.04.2014

Fylkesmannen anbefaler videreføring av «Mat langs nasjonale turistveger»

Prosjektet «Mat langs nasjonale turistveger» 2010-2013 er avsluttet. Evaluering er foretatt og fylkesmannen anbefaler overfor Landbruks- og matdepartementet at arbeidet videreføres i to år til.


04.11.2013

Seier til Raufoss videregående skole i kokkekonkurranse

Storhusholdningsmessa på Hamar var arena for årets konkurranse for Vg2 elver ved kokk- og servitørfag på de videregående skolene i Hedmark og Oppland. Konkurransen ble avviklet i messehallen med mye publikum til stede. Det deltok lag fra skolene Mesna, Raufoss, Valdres, Trysil og Sentrum (Kongsvinger).