Fiskehjell i massivtre i Lofoten

Foto: Olav-Inge Alfheim.

Det ser ut som en fiskehjell, er 13 meter bredt og 25 meter langt. Men det skal brukes til noe helt annet enn å henge fisk på.

Publisert 12.03.2021

På bare en uke har en bygning tenkt brukt inn mot turismarkedet for overnatting/servering blitt reist ved Lofoten Beach Camp i Flakstad ved hjelp av kraftige kranbiler. Denne 90 tonns kjempen som har trosset nesten konstant stiv kuling i løpet av den ukeslange byggeperioden, ruver godt i terrenget. 

Transporten inneholdt 6 fulle vogntog med bjelkelag, dragere og 24 hovedelementer, lastet i korrekt rekkefølge for rasjonell montering. Elementene heises trygt og raskt på plass på den ferdige ringmuren mot svillene og festes mot hverandre i toppen. Bodø Kran og Transport, BKT, har stått for logistikken med transport og montasje.
Elementene består av 12 cm massivtre, 30 cm isolasjon, vindsperre og lekting og er produsert tørt og trygt inne i Nordbohus Byggalfs fabrikk i Bodø.

Olav-Inge Alfheim tegner bygget

Olav Inge Alfheim beskriver bygget. Foto: Stein-Petter Hillestad

Byggmester Egil Arne Myklebust skal gjøre utfyllende og innvendige arbeider. Olav Inge Alfheim opplyser at det er mye norske leveranser i prosjektet, massivtre-elementene kommer fra Splitkon, takbordene kommer fra Norsk Limtre og er behandlet med Nord-Impregnering i samarbeid med Bergene Holm. Det benyttes kun lokale entreprenører.

Illustrasjon: Green Advisers AS

Konseptutvikling av StudioNN + Seljesæter Arkitekter, byggherre er Per Benjaminsen i Lofoten Beach Camp, hans kone Ellen er arkitekt og har deltatt i utformingen.
Prosjektleder for "Tre inn i fremtiden", Stein-Petter Hillestad, hos Statsforvalteren i Nordland, er imponert over klima-tenkingen som ligger så trygt forankret på stranden i Flakstad.