Forvaltningsplaner for verneområder

En forvaltningsplanen skal gi retningslinjer for hvordan verneforskriften og bestemmelsene skal forstås og brukes. Verneforskriften for et område danner den ytre rammen for forvaltningsplanen.

Sist endret 03.11.2023

Hvorfor forvaltningsplan?
Det er et mål at det skal utarbeides forvaltningsplaner for alle verneområder i Norge. En forvaltningsplan skal være et praktisk hjelpemiddel til å opprettholde og fremme verneformålet. Den skal samtidig sikre en enhetlig forvaltning av verneområdet ved å gi konkrete retningslinjer om bruk, informasjon, skjøtsel, eventuell tilrettelegging osv.

Målrettet forvaltning
Det er viktig å konkretisere hvilke naturkvaliteter som er viktig å bevare i hvert enkelt område ut i fra formålet med opprettelsen av det aktuelle verneområdet. Naturkvalitet kan være en bestemt naturtype, arter, geologi, landskap og kulturminner. For hver naturkvalitet skal det defineres et  bevaringsmål som sier noe om den tilstanden en ønsker naturkvaliteten skal ha. Bevaringsmål skal være mulig å måle og overvåke. De kan for eksempel presiseres ved arealmål for en bestemt naturtype eller antall og forekomst av en spesiell art.

Innhold i en forvaltningsplan:

  • Presisering og utdyping av verneforskriften, både verneformålet og enkeltbestemmelser.
  • Retningslinjer for dispensasjonspraksis og bruk av området.
  • Rutiner for behandling av saker etter verneforskriften.
  • Dokumentasjon på tilstand for natur, kulturminner og brukerinteresser.
  • Definerte forvaltningsmål  ut fra punktene over.
  • Oversikt over nødvendige og/eller ønskede skjøtselstiltak.
  • Oversikt over oppgaver med ansvarsfordeling og myndighet.

Forvaltningsplanene skal revideres med jevne mellomrom.

I artiklene under finner dere informasjon og dokumenter fra tidligere forvaltningsplanprosesser. I margen til høyre er det linker til pågående forvaltningsplanprosesser og vedtatte forvaltningsplaner.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 01.07.2014

Forvaltningsplan for Nykan naturreservat og Røstøyan landskapsvernområde

Fylkesmannen i Nordland starter opp prosess med utarbeidelse av forvaltningsplan for Nykan naturreservat og Røstøyan landskapsvernområdet med dyrelivsfredning i Røst kommune. Dette er en samleside for informasjon og dokumenter knyttet til arbeidet.


Publisert 06.03.2014

Forvaltningsplan for Lomsdal-Visten nasjonalpark/Njaarken vaarjelimmiedajve

Dette er en samleside for informasjon og dokumenter knyttet til arbeidet med forvaltningsplan for Lomsdal-Visten nasjonalpark/Njaarken vaarjelimmiedajve.


Publisert 11.12.2013

Forvaltningsplan for Vegaøyan verdensarvområde

Vega verneområdestyre har sendt forvaltningsplan for Vegaøyan verdensarvområde på høring til berørte parter, kommuner og organisasjoner. Siste frist for å gi uttalelse til høring er 20.februar 2014.


Publisert 21.08.2013

Forvaltningsplan for Glomådeltaet landskapsvernområde

Dette er en samleside for informasjon og dokumenter knyttet til arbeidet med forvaltningsplan for Glomådeltaet landkskapvernområde.


Publisert 08.04.2013

Forvaltningsplan for Møysalen

Forvaltningsplanen for Møysalen nasjonalpark og Møysalen landskapsvernområder er no vedteken, og skal sendast ut til grunneigarar og andre berørte partar. Planen utdjuper verneforskrifta, og vil vere ei støtte for forvaltninga av området.


Publisert 04.03.2013

Forvaltningsplan for Øya/Langholmen landskapsvernområde er godkjent

Forvaltningsplanen beskriver verneverdiene i området og utfordringer knyttet til forvaltning av området.


Publisert 03.12.2012

Forvaltningsplan for Straume naturreservat

Ferdig forvaltningsplan for Straume naturreservat


Publisert 03.12.2012

Forvaltningsplan for Grunnfjorden naturreservat

Forvaltningsplan for Grunnfjorden naturreservat 2013-2022 ble vedtatt av Fylkesmannen i Nordland 6. juni 2013. I forbindelse med planarbeidet har naturverdiene i området blitt bedre kartlagt. Det har ikke kommet fram store interessemotsetninger mellom vernet og dagens bruk av området.