Avfall og gjenvinning

Oppdatert 22.01.2024

Avfall og gjenvinning omfatter innsamling, mottak, lagring, behandling, gjenvinning og annen håndtering av avfall. Dette kan føre til utslipp av klimagasser, tungmetaller og andre miljøgifter.

Farlig avfall

Farlig avfall kan ikke håndteres sammen med vanlig avfall. Farlig avfall inneholder helse- og miljøfarlige kjemikalier som kan føre til alvorlig forurensning og skade mennesker og dyr. Virksomheter som produserer farlig avfall, har plikt til å levere dette til godkjent avfallsmottak. Før transport skal avfallet deklareres elektronisk på www.avfallsdeklarering.no

Statsforvalteren kan gi tillatelse

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for de fleste avfallsanlegg og kan gi tillatelse til virksomhet som medfører forurensning. Dette omfatter anlegg for mottak, sortering og behandling av avfall, bilvraksplasser, deponier, komposteringsanlegg og forbrenningsanlegg. Når Statsforvalteren gir slike tillatelser, må virksomheten i noen tilfeller sette i gang spesifikke tiltak for å minske ulempen for andre. Statsforvalteren skal også hente inn avfallsplaner fra havner og drive tilsyn med dem.

Statsforvalteren kontrollerer avfallsanleggene for å sikre at kravene i tillatelsene blir overholdt. Det er forurensningsloven, avfallsforskriftene, internkontrollforskriften og tillatelsene som er gitt, som ligger til grunn for kontrollene.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 01.09.2014

Deponiaksjon 2014

I september gjennomføres det en landsdekkende tilsynsaksjon rettet mot aktive og nedlagte avfallsdeponier.


Publisert 29.04.2014

Avfallsplaner i havner

Kystommunene, havneansvarlige og Fylkesmannen har fått nye oppgaver som omhandler avfallsplaner i havner.


Publisert 05.03.2014

Opprydding i Holandsvika

Fylkesmannen i Nordland, Vefsn kommune og Helgeland sparebank (HSB) har i dag vært i dialog vedrørende umiddelbar opprydding av slakteavfallet som ligger i og utenfor komposteringsanlegget i Holandsvika.


Publisert 25.02.2014

Slakteavfall i Holandsvika

Med bakgrunn i det store mediefokuset som har vært om saken vil Fylkesmannen med dette redegjøre for vårt arbeid med oppfølging av komposteringsanlegget og slakteavfallet i Holandsvika.


Publisert 06.12.2013

Stans i mottak hos Helgeland Bioenergi AS

Fylkesmannen har vedtatt stans i mottak av råstoff til Helgeland Bioenergi AS inntil pålegg om retting av avvik er etterkommet.


Publisert 06.12.2013

Pålegg om opprydding i Holandsvika

Fylkesmannen har pålagt opprydding av avfall fra Helgeland bioenergi AS (HBE) sitt anlegg i Holandsvika, Vefsn kommune.


Publisert 03.12.2012

Elkem Salten må fjerne ulovlig avfall

Klima- og forurensningsdirektoratet pålegger Elkem Salten å fjerne ulovlig avfall fra deponiet i Andkilen i Sørfold.


Publisert 03.12.2012

Fylkesmannen anmelder entreprenør og mottak

Avfallsmottaket hadde bare lov å ta i mot 60 tonn rent rivningstrevirke, men tok i mot 165 tonn usortert rivningsavfall fra riveentreprenøren. Nå er begge anmeldt.