Næringsutvikling

Oppdatert 08.04.2024

Statsforvaltaren skal leggje til rette for næringsutvikling og innovasjon i samarbeid med andre regionale og lokale aktørar. Regionale og lokale fortrinn og moglegheiter skal vernast og utviklast, slik at vi sikrar det økonomiske grunnlaget for framtida. Statsforvaltaren skal også medverke til å skape eit godt samspel mellom landbruket og andre sektorar. 

Samarbeid om fylkesplanar, næringsplanar, Inn på tunet-tiltak, reiselivsplanar, utvikling av matproduksjonen, skogbruksplanar og bioenergiprogram står sentralt i dette arbeidet. 

Statsforvaltaren har ei pådrivarrolle knytt til Innovasjon Noregs utviklingsprogram for lokalmat. Utviklingsprogrammet har økonomiske  verkemiddel innan  områda vekstbedrift, bedriftsnettverk, kompetanse og omdømmebygging.

Innovasjon Noreg forvaltar bedriftsretta midlar til investering og bedriftsutvikling (IBU-midlar). Fylkeskommunen har ansvaret for regionalt næringsprogram og forvaltning av midlar til regional tilrettelegging, kystskogbruket og rekruttering og kompetanseheving  på landbruks- og matområdet.

Vis meir


Publisert 07.09.2022

Stor interesse for besøk av Matgledekorpset

Heile 19 sjuke- og aldersinstitusjonar i Møre og Romsdal har søkt om å få besøk av Matgledekorpset i haust. Auka mat- og måltidsglede til eldre er eit viktig satsingsområde for mange institusjonar.


Publisert 29.06.2022

Brennande hjarte for eldres matglede

Mat og måltid har vore viktig for mennesket til alle tider, og i alle kulturar. Måltida er ein felles samlingsarena for familie, venner, skule, arbeidsplass, høgtid, fest og sorg – ved livets mange hendingar.


Publisert 21.06.2021

Ei samla landbruksnæring jobbar med Fylkesstrategi for landbruk

Fylkesstrategi for landbruk i Møre og Romsdal for 2022 – 2025 er under arbeid. Den vert til i tett samarbeid mellom representantar frå landbruksnæringa, forsking og forvaltning.


Publisert 27.11.2019

Ulike utgangspunkt og forventningar i mjølkeprosjekt

Mjølkeprodusentar og kvoteeigarar i Rauma, Molde og Nesset hadde ulike utgangspunkt og ulike forventningar til å vere med i eit spesialisert prosjekt om styrka mjølkeproduksjon, som TINE har gjennomført. 


Publisert 21.08.2019

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad til Alnes og Ålesund

Ministeren er invitert på frukostmøte 22.08. med lokal mat, spesielt utvalde kulturlandskap og reiselivsnæring på menyen. Etter det dreg ho til Ålesund og opnar den 35. norske matfestivalen i Ålesund.


Publisert 08.04.2019

Kreative unge på innovasjonscamp

Stor kreativitet og gode idear kom fram under innovasjonscamp på Landbruksavdelinga første veka i mai 2019. Ei gruppe ungdomar frå Vågsetra skule og ei frå Bergmo skulle løyse ei krevjande oppgåve – planlegge drifta på eit mindre gardsbruk dei skulle overta i Hjørundfjordområdet.


Publisert 21.03.2019

Det er itj no som kjem tå seg sjølv

Sang prosjektleiar frå Matnavet på Mære, Beth Tronstad da ho saman med Aud Drågen frå Fylkesmannen, ønska velkomen til den 14. MRmat samlinga som i år vart arrangert i Ålesund 19. og 20. mars.


Publisert 26.10.2018

Kreativitet under innovasjonscamp på Gjermundnes

Elevane på Gjermundnes vidaregåande skole fekk prøve seg på bedriftsutvikling onsdag 24.10.2018. Vinnarlaget hadde ein godt gjennomtenkt og gjennomarbeidd idé, men også andre grupper jobba godt.


Publisert 08.05.2018

Stor interesse for utgreiingstiltak

Det er stor interesse for gjennomføre utgreiings- og tilreteleggingstiltak i fylket. I 2018 vart det søkt om midlar til gjennomføring av over 20 nye tiltak.


Publisert 03.11.2017

Matpakka "Nonsmat" vann innovasjonscamp

Lag ei matpakke med mat frå Vestnes og kombiner med lokale aktivitetar! Dette var oppdraget som elevar ved Gjermundnes vidaregåande skule fekk på innovasjonscamp førre veke.