Dette innholdet er skrevet før 2019 da antall fylkesmannsembeter gikk fra 16 til 10. Informasjonen kan være utdatert.

Disse skal til Grüne Woche 2016

For andre gang deltar mat- og reiselivsbedrifter fra Hedmark på Grüne Woche (IGW) som en del av en region – Osloregionen. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.12.2015

 

Osloregionen består av Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, og nedre del av Buskerud, Telemark, Oppland og Hedmark.  

Grüne Woche har blitt en viktig profileringsarena og en sentral møteplass for de bedriftene som arbeider innenfor mat, opplevelse og reiseliv. Deltagelsen på Grüne Woche skal bidra til å bygge nettverk, samle regionen, stimulere til produktutvikling og innovasjon, samt generell omdømmebygging av Norge og regionen. Dette har mat- og reiselivsbedriftene i Hedmark signalisert at de ønsker å være en del av.

Fra Osloregionen deltar 35 utstillere, fordelt på to perioder. Utstillerne er fordelt på matprodusenter, opplevelsesbedrifter innenfor reiselivet, og spisesteder fra regionen med kokk og kokkelærlinger. I tillegg vil representanter fra regionens destinasjonsselskap være tilstede gjennom hele messeperioden. Også ansatte fra det offentlige innenfor mat- og reiseliv vil delta på messen.  

Fylkesmannen i Hedmark koordinerer Hedmark sin deltakelse på Grüne Woche.
Vi kan med stolthet presentere bedriftene fra Hedmark her.

Knut Braastad, Braastad Epler http://www.braastadepler.no/

Knut Braastad driver gården Aske nordre og ligger på Nes i Hedmark, sørvendt med fin utsikt mot Mjøsa og Totenlandet. På grunn av den sørvendte beliggenheten har gården gunstige forhold for fruktproduksjon, og det er knyttet lange tradisjoner til denne produksjonen. I tillegg til epler og plommer blir det produsert konsumegg fra 7500 frittgående høner, samt korn.

Et ønske om å utnytte resursene i hagen førte til at Knut Braastad startet opp med pressing av eplejuice i 2006. Råstoffet blir hentet rett fra epletreet og eplejuicen blir produsert helt uten tilsettingsstoffer. I tillegg til eget årsverk har virksomheten åtte ansatte, hvorav fire er deltidsansatt i høysesong og to er ansatt deltid i produksjonen.

Det produseres i dag Eplemost, Plommesyltetøy, Sider og Is/Sorbè. Produktene blir solgt til spisesteder i regionen samt i eget gårdsutsalg.  Hovedproduktet er Eplemost og i år produseres det 18000 liter for eget salg og ca. 11000 liter for andre produsenter og privatpersoner. Braastad Epler ar helt siden de startet i 2006 vært opptatt av å bidra til at andre produsenter av frukt og bær i området, skal få benytte anlegget. Dette har bidratt til en betydelig verdiskapning for virksomhetene innenfor nettverket Midt i Mjøsa. Nettverket teller nå 33 små og store virksomheter og Knut Braastad er leder for nettverket. Braastad Epler fikk i år tildelt årets bygdeutviklingspris i Hedmark.

Max Ivan Lindkjølen, Max Ivan http://www.maxivan.no

Max Ivan Lindkjølen er gründer og eier av bedriften Max Ivan som holder til i Skotterud, i Eidskog kommune.Max Ivan er utdannet kokk og kan smykke seg med engasjement ved flere hoteller og kjøkken både Norge og Tyskland.

Max Ivan produserer kvalitetsprodukter med elgkjøtt som hovedingrediens. I tillegg til egen produksjon har de catering virksomhet. Markedet er Indre Østlandet med Eidskog, Kongsvinger, og Romerike som det største markedsområde, men det leveres også varer til Bodø og Sulitjelma i nord, Århus i Danmark i sør, Kristinehamn i Sverige i øst og flere steder i vest blant annet i Bergen. I 2008 kjøpte Max Ivan opp Aurskog Kjøtt. Dette er en nedskjærings og produksjonsbedrift hovedsakelig for viltkjøtt. Virksomhetene har til sammen 10 ansatte.

MaxIvan er en ihuga Eidskogpatriot. I hans produkter og arrangementer skal det være lokale
ingredienser, lokale medarbeidere og artister.
Eidskog Akevitt ´n, Eidskog pils´n på fat, Eidskog Øl´n på flasker er alle laget med råvarer fra Eidskog. Mer enn 35 000 enheter pr. år med Eidskog på etiketten er solgt ut i markedet.

Rune Veslum, Basarene http://www.basarene.no/

Basarene er et spisested på Hamar som holder til i den gamle Basarbygningen med kafe, restaurant, bar og eget mikrobryggeri der de produserer eget økologiske øl «Talas». Bygget er opprinnelig fra 1896 og atmosfæren og beliggenheten er spesiell.  Basarene ble åpnet i januar 2015 og har hatt en drømmestart siden åpningen, over 40. 000 kunder har besøkt Basarene. Restauranten baserer seg på det lokale, kortreiste og økologiske produkter. Det er kjøkkensjef Rune Veslum som er valgt til å representere regionen og Norge under IGW. Rune har jobbet på restauranter som; Det Blå Kjøkken, Brasseriet Hansken, Soria Moria Restaurant, Rica Hotel Hamar og Hamar Catering.

Eva Stø, markedssjef i Skibladner http://www.skibladner.no/

Skibladner «Mjøsas hvite svane» seiler i sin 160 sesong og gir en ekte opplevelse av dampskipstraffiken på 1800-tallet. Siden da har skipet hele tiden gått i rute mellom Eidsvoll og Lillehammer. Skibladner er i våre dager først og fremst turistskip. Ombord kan du nyte det vakre Mjøslandskapet, beundre de flotte salongene under dekk og innta et bedre måltid i 1. Plads Madsalon.  Menyen går over 150 år tilbake, og Skibladner er kjent utover hele regionen for laks med Sandefjordsmør og jordbær til dessert.

Skibladner er symbolet på sommer for mennesker rundt Mjøsa.  Skibladner er dessuten et ettertraktet turistmål for både norske og utenlandske turister, hvor folk gleder seg over at verdens eldste hjuldamer i rutedrift faktisk finnes her i Norge og på Mjøsa.

Skibladner er valgt ut til å delta på IGW som opplevelsesprodusent og som et naturlig bindeledd for mange av reiselivsbedriftene langs Mjøsa. Det kan blant annet nevnes at Brenneribrygga på Atlungstad Brenneri ble gjenreist sommeren 2015, og at Basarene ligger bare en kort spasertur fra Skibladnerbrygga på Hamar.Eva Stø som er markedssjef skal representere Skibladner på IGW. 2016 blir et spennende år for Skibladner, da feirer de de også 160 års jubileum.

Charlotte Sveinsen, Skafferiet http://skafferiet.no/

Skafferiet på Hovinsholm er en sesongåpen café og landlivsbutikk beliggende i nydelige omgivelser på Hovinsholm gård på sydspissen av Helgøya. På Skafferiet får du servert hjemmebakst laget av sesongens råvarer fra egen gård eller omegn, nytraktet kaffe og god forfriskende drikke.  Der kan du sitte under epletrærne med utsikt over Mjøsa mens du nyter stillheten og en nylaget kake.

Skafferiet har også egen butikk med salg av lokale matprodukter, hageutstyr, interiør, møbler, klær, lintøy og sko – alt i en landlig, sjarmerende og gammeldags stil.  Hvert år arrangeres det julemarked på Hovinsholm

Charlotte Sveinsen er gründeren av Skafferiet og hun startet opp beskjedent i 2008 med 13 plasser inne og 25 ute. Den gang forventet hun lokalbefolkningen som hovedgruppe og målet var å selge 20 kaffekopper med tilhørende kakestykke pr uke. Etter fire år utvidet hun til 50 sitteplasser inne og 150 ute. Opptil 1000 gjester kan komme innom på en dag. Charlotte har også utviklet eget knekkebrød og startet egen nettbutikk. Charlotte har i tillegg skrevet flere kokebøker og har stadig utviklingsplaner.   Charlotte har mottatt en rekke priser, blant annet årets Askeladd i 2012. Skafferiet er et steds som bare MÅ oppleves.

Skibladner er blant Hedmarks deltakere på Grüne Woche 2016

Skibladner er blant Hedmarks deltakere på Grüne Woche 2016
Foto, eier: Skibladner