Innfører miljøkrav i Buskerud og på Hadeland

Regionale miljøkrav kan blant annet bidra til bedret vannkvalitet. Foto Maia Solberg Økland

Statsforvalteren i Oslo og Viken innfører nå forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket i Buskerud og på Hadeland. Vi innfører miljøkrav på jordbruksarealer som påvirker sårbare vannforekomster negativt.

Publisert 10.05.2024

Rett tiltak på rett sted

Statsforvalteren har vurdert behovet for miljøkrav på alle jordbruksarealer i Buskerud, Østfold, Oslo og Akershus under marin grense. Hadeland, som ligger over marin grense, er også inkludert i denne vurderingen. Alle områdene vi har vurdert har til felles at vannforekomstene her påvirkes negativt av avrenning fra jordbruksarealer. Disse utfordringene er størst under marin grense, men vi finner tilsvarende utfordringer på Hadeland, som ligger over marin grense. 

Vi har jobbet ut fra prinsippet om at arealer med like utfordringer skal ha like krav. Derfor innfører vi kun krav der vi har nok data om hvordan jordbruksavrenning påvirker tilstanden i vannforekomstene.

Forskriften gjelder først og fremst for områder der det dyrkes korn og tilsvarende åkervekster.

Kravene kan påføre bonden økonomiske ulemper i form av noe reduserte avlinger og høyere kostnader. I 2023 økte bevilgningen til regionalt miljøprogram i Oslo og Viken. Dette ga oss bedre mulighet til å kompensere bøndene økonomisk med tilskudd til redusert jordarbeiding og andre miljøtiltak som bidrar til å nå målene om god vannkvalitet, men det er behov for økte bevilgninger for å kompensere ulempene for næringa fullt ut. Og tallene er tydelige – Bøndene i Oslo og Viken er rå på miljøtiltak.