Hva skjer med laksefisket i 2015 og 2016
Det legges ikke opp til noen endringer av fiskebestemmelsene fra 2014 til 2015. Før sesongen 2016 kan det imidlertid bli betydelige endringer i bestemmelsene for fiske etter anadrome laksefisk, både i sjøen og i vassdragene.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Miljødirektoratet har orientert fylkesmennene om at direktoratet ønsker en grundig gjennomgang av dagens bestemmelser for fiske etter anadrome laksefisk i sjøen og elvene før fiskesesongen 2016, se dokumenter i høyre marg. Direktoratet har også orientert om at reguleringsbestemmelsene fra 2014 vil bli videreført i 2015.
Informasjon fra Miljødirektoratet
Miljødirektoratet er ansvarlig myndighet for fastsetting av forskrifter om fiske etter anadrome laksefisk i sjø og vassdrag. Den siste store gjennomgangen av reguleringsbestemmelsene skjedde i 2012. Etter dette har det bare vært gjennomført mindre nødvendige justeringer i bestemmelsene for regulering av fiske. Prosessen for regulering av fiske etter anadrome laksefisk fra sesongen 2016 blir i stor grad lagt opp på samme måte som ved revisjonen i 2012, og det er lagt opp til at det fattes vedtak i begynnelsen av desember 2015. Reguleringsprosessene involverer en rekke organisasj oner og instanser lokalt, regionalt og nasjonalt, herunder samiske interesser.
Fortsatt strenge reguleringer i Nordland
Som det framgår i bakgrunnsnotatet fra direktoratet er innsiget av laks til de fleste regionene i Norge for tiden historisk dårlig. Dette er også situasjonen i det meste av Nordland. Den kunnskapen som fins om laksebestandene i fylket tyder på at de fleste av laksebestandene for tiden er så små og reduserte at de ikke tåler normal beskatning gjennom fiske. Et flertall av lakseelvene i fylket er av den grunn heller ikke åpnet for laksefiske.
Dagens strenge reguleringer av laksefisket i sjøen og elvene er svært viktig for å sikre brukbare gytebestander. Det er et hovedmål å ha nok gytelaks til å oppfylle gytebestandsmålet for den enkelte elv, noe som er nødvendig for å få produsert den mengde laksunger som elva er god for. Resultater fra omfattende undersøkelser de siste årene tyder på at det er nok gytelaks i omkring halvparten av de undersøkte vassdragene i fylket. De fleste vassdragene med underskudd av gytefisk har som kjent ikke vært åpnet for fiske de siste årene.
Lokal medvirkning
Miljødirektoratet har nå bedt fylkesmennene om å orientere elveeierlagene og andre berørte parter om prosessen med å gjennomgå bestemmelsene for fisket før sesongen 2016. Bakgrunnsnotat fra direktoratet beskriver hvordan dette legges opp.
Lag og organisasjoner kan komme med innspill i forbindelse med endringer av reguleringsbestemmelsene. I vassdrag med tilfredsstillende lokal organisering, der det finnes et aktivt organ for rettighetshaverne og hvor det er etablert et godt forvaltningsopplegg, er det anledning til å utarbeide forslag til fiskeregler lokalt. Innspill og forslag føres, så langt som mulig, på skjema som fins i høyre marg, og må være sendt hit innen 16. mars 2015. Det er viktig at forslagene ikke er i strid med retningslinjene for regulering av fisket, slik disse er beskrevet i bakgrunnsnotatet. Ta gjerne en telefon hit for å diskutere aktuelle endringer.
Mottatte innspill og forslag blir en del av grunnlaget for Fylkesmannens forslag til Miljødirektoratet, som skal oversendes innen fristen 27. mars 2015.
Kontaktpersoner
-
Tore Vatne
Tlf: 75 53 15 48
Lenker
Dokumenter
- Retningslinjer for regulering av fiske etter anadrome laksefisk i 2016
- Bakgrunnsnotat med retningslinjer for regulering av fiske etter anadrome laksefisk i vassdrag og sjø fra fiskesesongen 2016
- Skjema til utfylling av forslag til regulering av fiske etter anadrome laksefisk fra 2016 - VASSDRAG
- Skjema til utfylling av forslag til regulering av fiske etter anadrome laksefisk fra 2016 - SJØ